Izbornik
Naslovnica Gradovi
Karlovačka Čistoća

Odvoz otpada moći će se naručiti zelenom mobilnom aplikacijom

Odvoz otpada naručivat će se aplikacijom u Karlovcu
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Kontrola odvoza otpada pratit će se i putem bar koda koji su postavljeni na sve kontejnere i 80% svih kanti koje su u kućanstvima

Karlovačka gradska Čistoća uvela je u Hrvatskoj jedinstvenu zelenu mobilnu aplikaciju za pametne telefone i nazvala ju e-Čistoća. Građani koji imaju moderne mobilne uređaje, aplikaciju mogu preuzeti putem interneta i tada putem mobilnog telefona ‘komunicirati’ s tvrtkom.

– Građani na mobitelu mogu ‘ući’ na stranicu Čistoće i vidjeti kada je predviđen odvoz otpada kod njih, aplikacija im izračunava gdje im je najbliža lokacija za odlaganje određene vrste otpada, a i odgovorit će im na upit kamo odložiti, primjerice, odjeću ili pribor za akvarij. Korisnici putem aplikacije mogu prijaviti neobavljenu uslugu, oštećen kontejner ili kantu u domaćinstvu, prijaviti divlji deponij ili naručiti dolazak kontejnera za glomazni otpad na svoju adresu. Ovakvu zelenu mobilnu aplikaciju imamo samo mi, a od nas su je preuzeli i Riječani. Nadogradnja ove aplikacije je i kontrola odvoza otpada koji ćemo pratiti putem bar koda koji su postavljeni na sve kontejnere i čak 80 posto svih kanti koje su u domaćinstvima. Postavljanje bar kodova, umjesto čipova koje imaju drugi gradovi, započeli smo prije tri godine i završit ćemo ga do kraja godine da bi u 2018. počeo funkcionirati – pojasnio je Damir Jakšić, direktor Čistoće Karlovac.

Vozač kamiona Čistoće imat će tablet u vozilu spojen sa sustavom u tvrtki putem kojega će očitati bar kod na svakoj kanti ili kontejneru kojega će prazniti. Na taj način će se voditi evidencija pražnjenja kanti, pa će se i naplaćivati odvoz smeća onoliko puta koliko je usluga kod korisnika izvršena.