Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
za potpuni doživljaj

'Okićen' i riječki vojni tunel

Riječki vojni tunel
1/5
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
Na više mjesta duž tunela još uvijek se mogu vidjeti originalni natpisi iz Drugog svjetskog rata "Riservato all U.N.P.A." ("Rezervirano za protuzračnu obranu")

I u riječkom vojnom tunelu pravi je adventski ugođaj. Postavljene su svjetlosne instalacije i blagdanski ukrasi koji su pridonijeli cjelokupnom ambijentu. Tunel je to koji vodi od Katedrale sv. Vida do Ulice Dolac, a dugačak je 330 metara te je prvi vojni tunel otvoren za turističke potrebe.

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Vojni tunel izgradila je talijanska vojska u razdoblju od 1939. do 1942. godine. Građen je prvenstveno za potrebe zaštite civilnog stanovništva od zračnih bombardiranja, spuštajući se mjestimice na dubinu od deset metara, a u svrhu skloništa koristio se i za vrijeme Domovinskog rata.

Tunel ima ulaz pored katedrale sv. Vida i proteže se ispod riječkoga Staroga grada do dvorišta Osnovne škole Dolac. Širok je oko 4 metra i prosječno visok 2,5 metra. Glavna tunelska cijev ima dva odvojka, jedan koji vodi prema zgradi nekadašnjega gradskog municipija (nije obuhvaćen prvom fazom uređenja), i drugi prema katedrali sv. Vida.

humanitarna akcija Započela prodaja Kuglica dobrih želja

Na više mjesta duž tunela još uvijek se mogu vidjeti originalni natpisi iz Drugog svjetskog rata "Riservato all U.N.P.A." ("Rezervirano za protuzračnu obranu"). Ona je u to doba bila smještena u zgradi Osnovne škole Dolac.

Osim što posjetitelji imaju priliku upoznati se vojnom poviješću grada, tunel ugošćuje i različite izložbe te događaje.

Grad Rijeka uložio je 300 tisuća kuna kako bi se u tunelu izvršili svi potrebni radovi koji su potrebni(izvedeni zahvati na strujnim instalacijama, postavljena su nova rasvjetnih tijela i strujni priključci te izvedeno čišćenje i dosipavanje partera pijeskom).

Vojni tunel za javnost je otvoren u svibnju 2017. godine.

nacionalna manifestacija koja obogaćuje hrvatsku turističku ponudu Najpoznatiji karneval u Hrvatskoj osvojio nagradu Simply the best