Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
u makošici započela gradnja stanova

Okrećemo se budućnosti i vraćamo dug prošlosti

1/3
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
'Mislim da je napokon došlo vrijeme da se odužimo svim našim braniteljima i ovime im odamo priznanje za vrijeme kada su se borili za naš grad i bili spremi odreći se vlastitog života za našu slobodu'

Dobra vijest za dubrovačke branitelje i mlade obitelji koje nemaju riješeno stambeno pitanje: započela je gradnja stambenih zgrada u Mokošici za branitelje i mlade grada Dubrovnika po modelu dubrovačke stanogradnje.

Povelju o polaganju temeljnog kamena potpisali su ministar branitelja Tomo Medved, dubrovački gradonačelnik Mato Franković i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj, te je potom položili u zemlju i time svečano označili početak radova.

Povijesni vrtovi dubrovačkog područja novi projekt za regionalni razvoj 'Povijesni vrtovi' postaju nova turistička destinacija

Najamnina od 1500 kuna

Gradi se 108 stanova, od kojih će 65 biti dodijeljeno braniteljima, odnosno stradalnicima Domovinskog rata, a 43 će Grad dodijeliti u najam mladim dubrovačkim obiteljima, s mjesečnom najamninom od 1500 kuna i mogućnosti otkupa nakon 10 godina.
Cijene će biti prihvatljive, a desetogodišnja najamnina bit će im uračunata u cijenu stana.

– Danas je dan kada okrećemo novu stranicu jer ovo će mjesto za 15 mjeseci biti mjesto života, smijeha, rađanja i okretanja budućnosti, a istodobno vraćanja dugova iz prošlosti. Do kraja mandata zbrinut ćemo sve hrvatske branitelje koji su u ovom gradu to predugo čekali. S druge strane, zbrinjavamo i mlade dubrovačke obitelji koje ne mogu same riješiti stambeno pitanje. Zato je ovo iznimno važan projekt – rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Kriteriji za korištenje ovih stanova bit će poznati krajem ove, odnosno početkom iduće godine. Gradonačelnik je spomenuo i osiguravanje zemljišta za hrvatske branitelje na Nuncijati, kao i gradnju stanova na Pobrežju.

– Iduće godine slijedi nam Nuncijata. Uskoro ćemo usvojiti i UPU Nuncijata, a to će osigurati da naši branitelji napokon dobiju zemljište. Paralelno radimo i projekt nove ceste kako bi u trenutku kada počne gradnja cijela priča bila zaokružena. Također, Grad Dubrovnik je kupio više od 100 tisuća kvadrata zemlje na Pobrežju pa svi oni koji neće riješiti svoje stambeno pitanje putem ovih dvaju projekata, to će moći putem projekta na Pobrežju, koji će u realizaciju također krenuti 2019.

Mislim da je napokon došlo vrijeme da se odužimo svim našim braniteljima i ovime im odamo priznanje za vrijeme kada su se borili za naš grad i bili spremi odreći se vlastitog života za našu slobodu. Ovdje moram uistinu zahvaliti Ministarstvu branitelja bez kojeg ovo ne bi bilo moguće – rekao je također gradonačelnik Franković.

Dječji vrtić Put na more u Makošici - adaptacija pogledajte kako će izgledati Počeli radovi na adaptaciji vrtića, objektu samostana sv. Vinka

Do proljeća 2020. godine

Zamjenica župana Žaklina Marević naglasila je kako ovaj projekt na najbolji način predočava na koji način vodstvo Grada Dubrovnika promišlja o budućnosti svojih građana i skrbi o njima. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako su u mandatu ove Vlade zbrinuli 33 stradalnika.

– Nažalost, na području Dubrovačko-neretvanske županije još uvijek je 677 stradalnika bez riješenog stambenog pitanja, od čega je njih 110 podnijelo zahtjev za stambeno zbrinjavanje u Dubrovniku.

Stoga s našim partnerima, Gradom Dubrovnikom i Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama, poduzimamo nove korake i danas ovdje u Mokošici polažemo temeljni kamen za gradnju 108 stanova ukupne vrijednosti 93 milijuna kuna, od čega resorno Ministarstvo financira 44 milijuna kuna.

Dubrovnik dubrovnik postaje pametan grad Nema više muljanja - svoje zahtjeve gradu moći ćete pratiti online

Ovim projektom pokazujemo da skrbimo o stradalničkoj populaciji, da nastavljamo postupak organizirane gradnje stanova i da ćemo u skladu s rokovima koje smo propisali zakonom riješiti njihovo stambeno pitanje – rekao je Medved.

Dodao je i da se ovaj projekt ne bi mogao realizirati bez suradnje Ministarstva, Grada Dubrovnika koji je darovao zemljište, snosi troškove komunalne opreme i komunalnog doprinosa i financijski stimulira gradnju s 10,8 milijuna kuna te APN-a koji provodi postupak gradnje. Ugovoreni rok je do proljeća 2020. godine.