Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
dubrovnik postaje pametan grad

Nema više muljanja - svoje zahtjeve gradu moći ćete pratiti online

Dubrovnik
1/3
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Krajnji rezultat bit će povećanje efikasnosti, uslužnosti i transparentnosti rada gradske uprave jer će na dnevnoj bazi i u realnom vremenu biti vidljivi svi procesi u Gradu, uključujući i one financijske

Klikom miša u svom domu Dubrovčani će u realnom vremenu pratiti gradske financije i sve ‘svoje’ predmete, odnosno u svakom trenutku će znati u kojoj je fazi i kod kojeg gradskog službenika predmet koji ih zanima!

Naime, Grad Dubrovnik kreće u novi veliki projekt - potpunu digitalizaciju Grada. Krajnji rezultat bit će povećanje efikasnosti, uslužnosti i transparentnosti rada gradske uprave jer će na dnevnoj bazi i u realnom vremenu biti vidljivi svi procesi u Gradu, uključujući i one financijske.

Radovi na igralištu OŠ Ivana Gundulića u Dubrovniku OŠ Ivana gundulića Započeli radovi na još jednom školskom igralištu, pogledajte kako će izgledati

Poticanje efikasnosti

Projekt kojim će se u jedinstveni informacijski sustav integrirati čak 173 radna postupka gradske uprave vrijedan je 5,3 milijuna kuna, a u naredne dvije godine će ga provesti Hrvatski Telekom.

Sustav će omogućiti i uvid u stanje gradskih prihoda i rashoda, pa čak i po pojedinim odjelima. Povezat će se sve gradske tvrtke i ustanove, što će gradskoj upravi omogućiti potpunu kontrolu i uvid u njihove financije. Treba istaknuti i to što će sustav osigurati vidljivu efikasnost gradske uprave te mjerljivost učinkovitosti svih službenika Grada. Jasno će se u svakom trenutku vidjeti tko, koliko i kako radi, što će gradskoj upravi olakšati njihovo ocjenjivanje.

– Ovime ćemo povećati brzinu i protok informacija, a istovremeno ćemo osigurati mjerljivost rada svih službenika. Službenici nisu uhljebi, tu ima iznimno vrijednih i sposobnih ljudi, ali postoji i jedan niski postotak onih koji manje rade. Uvođenjem ovog sustava sve njihove aktivnosti bit će izmjerene, i moći ćemo ih ocjenjivati i stimulirati, nagraditi sve one koji su uspješni, ali i financijski kazniti one koji podbace. Cilj je da gradska uprava bude efikasna – poručio je gradonačelnik Mato Franković.

Mato Franković za upravljanje dokumentima 5,3 milijuna kuna vrijedan informacijski sustav dolazi u Dubrovnik

Jedan od ključnih ciljeva integracije informacijskog sustava podizanje je razine uslužnosti Grada pa će građani od trenutka predaje bilo kojeg zahtjeva i dokumenta gradskim službama moći pratiti tijek postupaka i koji službenik je zadužen za njihov slučaj. Cilj je da se predmeti odrađuju, bez preskakanja, kako bi građani mogli biti sigurni u kvalitetu usluge koju im Grad treba pružiti u predviđenom roku.

Portal za građane

– Građanin mora i treba znati u svakom trenutku što se događa sa svakim predmetom koji on s Gradom vodi, u kojoj je fazi rješavanja, koji službenik rješava pojedinu fazu i ako je predmet zapeo, zašto stoji i kod kojega službenika – kaže gradonačelnik.

Nakon informatizacije svakoga pojedinog postupka sve informacije će biti vidljive na Portalu za građane, koji će postati centralno mjesto za interakcije između Grada i građana. Na Portalu će biti vidljivi i podaci o tome kako se puni proračun i kako se proračunski novac troši jer će svi računi biti vidljivi na dan plaćanja.

projekt "Grad ZA djecu" Financirat će se usklađivanje radnog vremena vrtića s potrebama roditelja

Za postavljanje nove informatičke infrastrukture Grad Dubrovnik se pripremio projektom kompletne rekonstrukcije server sobe, te nabavkom centralnog poslužitelja, čime žele osigurati apsolutnu pouzdanost poslovnih sustava te osigurati integritet i sigurnost poslovnih podataka čak i u slučaju kakvih katastrofičnih događaja.

Grad Dubrovnik, jedan od predvodnika ‘smart city’ koncepta u Hrvatskoj i prvi grad koji je izradio cjelovitu Strategiju pametnog grada, nedavno je uveo milijun kuna vrijedan sustav videonadzora u zgradi gradske uprave koji će, osim podizanja sigurnosti, služiti i za kontroliranje odlazaka i dolazaka zaposlenih.

Dio je to puno većeg sustava koji se sastoji od više od stotinu kamera raspoređenih na 48 najfrekventnijih mjesta u gradu. Kamere snimaju danju i noću, u velikoj razlučivosti s mogućnošću pomicanja za 360 stupnjeva, a sustav koristi i PU DNŽ u svrhu povećanja sigurnosti, suzbijanja kriminaliteta i otkrivanja počinitelja.

Vedran Miović Inovacija mladog dubrovčanina Mobitelom se rezervira mjesto u restoranu, naručuje hrana i plaća