Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
projekt "Grad ZA djecu"

Financirat će se usklađivanje radnog vremena vrtića s potrebama roditelja

Foto: Getty Images
Grad Dubrovnik i DV Dubrovnik ovim projektom odgovorit će na povećane potrebe te time omogućiti roditeljima lakše i kvalitetnije balansiranje između obiteljskog i poslovnog života

Sredstva je u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020." iz Europskog socijalnog fonda osiguralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH kao posredničko tijelo razine 1 za operaciju „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“, dok je Grad Dubrovnik u partnerstvu s ustanovom Dječji vrtići Dubrovnik za potrebe prijave projekta proveo ispitivanje s ciljem definiranja potreba roditelja za promjenom radnog vremena DV Dubrovnik.

Naime, anketirani roditelji su većinom iskazali potrebu za drugačijim terminima boravka svoje djece u vrtićima. Stoga je zahvaljujući suradnji Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju, Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo i Dječjih vrtića Dubrovnik pokrenut projekt "Grad ZA djecu - poboljšanje usluga i uvjeta za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području grada Dubrovnika", a za čiju je provedbu osigurano čak 14.080.986,10 kuna.

Predstavljanje stanova u Dubrovniku nova vizura dubrovačkog naselja realizacijom novog projekta U Solitudu gradnja 50 stanova - prvih 10 godina najam 1500 kuna mjesečno

U praksi to znači da će se projektom "Grad ZA djecu" financirati usklađivanje radnog vremena dječjih vrtića sa stvarnim potrebama roditelja. Usluga poslijepodnevnog rada primijenit će se u vrtićima Ciciban, Gruž, Izviđač, Kono, Palčica, Pile, Radost, Lapadski Dvori, Škatulica i Pčelica.

Rad subotom provodit će se u vrtićima Ciciban, Izviđač, Palčica i Pčelica, dok će vrtić na Lopudu pružati uslugu petosatnog poslijepodnevnog programa. Također, osigurana sredstva iskoristit će se za zapošljavanje 16 novih odgojitelja potrebnih za održavanje programa poslijepodnevnog rada  vrtića te 8 djelatnika u tehničkom osoblju. Planirano je zapošljavanje još 15 asistenata, 1 logopeda, 1 psihologa i 1 edukacijskog rehabilitatora.

S ciljem unaprjeđenja usluga financirat će se brojne edukacije usmjerene na jačanje stručnih kompetencija za kojim je stručna služba vrtića iskazala interes. Jačanjem stručnih kompetencija zaposlenika DV Dubrovnik omogućuje se razvijanje poboljšanih i kvalitetnijih programa.

potpuno uređeno Pogledajte kako sada izgleda obnovljeno igralište u Mokošici

Unaprjeđenje usluga provodit će se i kroz nabavu opreme za uređenje igrališta, nabavu Montessori opreme, opreme za senzorne sobe, za sportski program kao i za video nadzor. Na temelju nabavljene opreme razvit će se i implementirati dva nova posebna programa – program Montessori i sportski program.

U konačnici, Grad Dubrovnik i DV Dubrovnik ovim projektom odgovorit će na povećane potrebe te time omogućiti roditeljima lakše i kvalitetnije balansiranje između obiteljskog i poslovnog života, a kako se duži boravak djece u vrtiću ne bi negativno reflektirao na djecu unaprijedit će se ukupna usluga poboljšanim i kvalitetnijim programima.

Svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava održat će se u Karlovcu, 24. listopada 2018. godine, a ispred Grada Dubrovnika nazočit će mu gradonačelnik Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju, Zrinka Raguž.

Good Food Festival u Dubrovniku festival će trajati od 15. do 21. listopada Počeo Good Food Festival - najslasniji tjedan u Dubrovniku