Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
nova vizura dubrovačkog naselja realizacijom novog projekta

U Solitudu gradnja 50 stanova - prvih 10 godina najam 1500 kuna mjesečno

Predstavljanje stanova u Dubrovniku
1/4
Foto: Grad Dubrovnik
Po ovom modelu stanogradnje, objasnio je gradonačelnik Mato Franković, sugrađanima koji nemaju riješeno stambeno pitanje osigurali bi stanove

Dubrovačko gradsko naselje Solitud ubuduće bi trebalo poprimiti sasvim novu vizuru kada se realizira projekt Grada Dubrovnika koji za svoje građane želi sagraditi potpuno novo, moderno i atraktivno stambeno naselje.
Detaljni plan uređenja Solituda obuhvaća stanogradnju, ali i gradnju vrtića, a sve će financirati Grad Dubrovnik.

Za one kojima su potrebni

Po ovom modelu stanogradnje, objasnio je gradonačelnik Mato Franković, sugrađanima koji nemaju riješeno stambeno pitanje osigurali bi stanove i to tako da ih prvih 10 godina unajmljuju za 1500 kuna mjesečno te da nakon 10 godina te iste stanove mogu kupiti.

Izgradnja stanova u Dubrovniku Stambeno pitanje Predstavljen dubrovački model stanogradnje s oko 50 stanova

Najam koji budu plaćali ući će u konačnu vrijednost, odnosno cijenu stana. Ovaj model osmislili su u gradskoj upravi kako bi bili sigurni da će stanove dobiti oni kojima su zaista potrebni.

– Ovime smo htjeli sugrađanima pružiti sigurnost stanovanja te spriječiti manipulacije jer u
slučaju da netko pokuša, primjerice, iznajmljivati stan, Grad će automatski raskinuti ugovor i dati ga drugom korisniku – pojasnio je gradonačelnik.

Prva 43 stana po modelu dubrovačke stanogradnje počinju se graditi za mjesec dana u Mokošici, a drugi kontingent, ukupno 50 stanova u tri zgrade, gradio bi se u Solitudu.

– Ne gradimo socijalne stanove. To su stanovi za koje Grad Dubrovnik osigurava svoja sredstva i ulaže ih u budućnost grada. Budućnost ovog grada vidimo u građanima i njihovim budućim mladim naraštajima. Zbog visoke, često nedostižne cijene nekretnina, pogotovo za mlade obitelji, Grad je odlučio pomoći građanima – dodao je gradonačelnik.
Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić pojasnila je obuhvat DPU-a Solitud.

dubrovnik Pogledajte kako će izgledati novi vatrogasni dom i što će sve imati

Kanalizacija, odvodnja...

– Napravit će se plansko naselje koje će uključivati stambene objekte, javne sadržaje, prometnice i infrastrukturu, koje neće nastajati stihijski i onda zagušivati prostor. Paralelno s ovim započeli smo s olakšavanjem prometnog dijela ovog naselja. Tu je nekoliko faza razvoja. Tri zgrade predstavljaju dubrovački model stanogradnje s oko 50 stanova na nekoliko etaža i podzemnom garažom te parkiranjem unutar malih javnih garaža.

Krajnji dio je vrtić za koji se priprema izrada arhitektonskog natječaja, za šest do osam vrtićkih jedinica. Gornji dio, s četiri zgrade, nešto je što zovemo razvojnim prostorom. Zasad tu ne planiramo ulaganja, ali smo isplanirali prostor te imamo jasnu viziju kako će se taj dio razvijati kada se u budućnosti pokaže potreba. On će imati četiri stambene zgrade, tipologije slične donjima, s jednom velikom garažom ispod i velikim javnim površinama s dječjim parkom – pojasnila je detalje zamjenica Tokić.

KORISTAN ALAT Pokrenuta aplikacija za predviđanje broja posjetitelja dubrovačke povijesne jezgre

Ujedno je istaknula kako za još jednu fazu Grad odvaja sredstva u proračunu za iduću godinu, a to je infrastruktura, odnosno središnja cesta, koja u sebi uključuje kanalizaciju, odvodnju, vodu, struju i novi ispust koji će rasteretiti oborinsku odvodnju ovog dijela naselja.

U tri zgrade ukupno 50 stanova veličine od 55 do 77 četvornih metara

Projektantica Vanda Ivanković Kontić kazala je da je projektnim zadatkom sugeriran koncept javnog prostora i stanovanja u zelenilu što je na tragu tradicije stanovanja u tom podneblju, ali i suvremenih trendova. Planirani stanovi, njih 50, veličine su od 55 do 77 kvadrata, a raspoređeni su u tri zgrade okružene drvoredima.

Kriteriji za ostvarivanje prava na najam, a kasnije i kupnju stana znat će se do kraja godine, a početak radova u Solitudu očekuje se do kraja iduće godine. Tri zgrade trebale bi biti gotove za oko dvije godine.