Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
KORISTAN ALAT

Pokrenuta aplikacija za predviđanje broja posjetitelja dubrovačke povijesne jezgre

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Aplikacija tekstualno i vizualno prepoznaje četiri moguća slučaja: nema gužve (zelena boja), manja gužva (žuta), gužva (narančasta) i jako velika gužva (crvena)

Grad Dubrovnik je u srijedu ujutro pokrenuo dvojezičnu aplikaciju za predviđanje broja posjetitelja povijesne jezgre grada, razvijenu u suradnji s gradskom razvojnom agencijom DURA i startup tvrtkom Enum Software kao nadogradnju sustava „Dubrovnik Visitors“, koji od svibnja 2017. godine sa šest kamera-brojača računa trenutni broj posjetitelja.

Izgradnja stanova u Dubrovniku Stambeno pitanje Predstavljen dubrovački model stanogradnje s oko 50 stanova

Iz gradske uprave istaknuli su kako je aplikacija, koja je dostupna na poveznici www.dubrovnik-visitors.hr/prediction, razvijena kao koristan alat u upravljanju turističkim prometom u okviru mjera strateškog i multidisciplinarnog projekta „Poštujmo Grad“ („Respect the City“). Pri osmišljavanju aplikacije korištena su iskustva Venecije koja koristi sličan sustav.

„Aplikacija na osnovu strojnog učenja kao posebne grane umjetne inteligencije procjenjuje broj ljudi na području povijesne jezgre i kontaktne zone Dubrovnika na odabrani dan te je svakako najkorisnija posjetiteljima kako bi lakše isplanirali svoj dolazak u staru gradsku jezgru, ali, ne manje važno, pruža točnu i pravovremenu informaciju građanima kao i svim poslovnim subjektima u planiranju njihovih svakodnevnih, odnosno poslovnih aktivnosti“, ističu iz Grada Dubrovnika.

Aplikacija tekstualno i vizualno prepoznaje četiri moguća slučaja: nema gužve (zelena boja), manja gužva (žuta), gužva (narančasta) i jako velika gužva (crvena). U slučaju da sustav predviđa gužvu, korisnicima se preporučuje da posjet povijesnoj jezgri planiraju u jutarnjim, kasno poslijepodnevnim ili večernjim satima kako bi imali najbolje iskustvo boravka u Dubrovniku.

Autobusna stanica u Sustjepanu Investicija Autobusna stanica u Sustjepanu u funkciji

Za predviđanje broja posjetitelja algoritam koristi različite parametre kao što su broj posjetitelja s brodova na kružnim putovanjima, broj dolazaka i noćenja gostiju u smještajnim kapacitetima, kao i podatke iz vremenske prognoze (sedmodnevna prognoza, prosječna temperatura i količina padalina). Sa svakim novim podatkom algoritam se samostalno osvježava i poboljšava pa tako i predviđanja „na kratki rok“ postaju sve točnija.

Iz Grada Dubrovnika kao idući korak u nadogradnji sustava najavili su povezivanje s platformama za rezervaciju smještaja.

„Pri individualnim rezervacijama korisniku koji planira svoj dolazak u Dubrovnik ponudio bi se link na kalendar predviđanja kako bi eventualno utjecao na odabir termina boravka, odnosno dolaska“, ističu iz Grada.

Biciklistice Klikom do svih biciklističkih ruta u županiji Na dva kotača do najljepšeg turističkog iskustva

Sustav „Dubrovnik Visitors“ zahvaljujući kamerama-brojačima na ulazima u povijesnu jezgru u svakom trenutku pruža uvid u stvarni broj posjetitelja, a temeljem prikupljenih informacija koje se ažuriraju svakih 15 minuta stvara podlogu za odlučivanje i postupanje pri organizaciji prometa pješaka oko i u povijesnoj jezgri.

Događanja u Dubrovniku Jesen i zima u Dubrovniku – Grad organizira brojna događanja za posjetitelje Sve pršti od festivala – Good Food, Turizam i Zimski festival!