Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
Marin Piletić uvjerljivo izborio drugi mandat

Ono što je sigurno – Novska i dalje ostaje najveće gradilište Sisačko-moslavačke županije

1/2
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Gaming centar u Novskoj nastavak je projekta Poduzetničkog centra PISMO

Novljani su dali povjerenje dosadašnjem gradonačelniku Marinu Piletiću (HDZ) da vodi ovaj zapadnoslavonski grad u još jednom mandatu. Marin Piletić slavio je u prvom krugu osvojivši 3009 glasova, tj. 63,77% glasova birača izašlih na birališta. Njegova koalicijska lista HDZ-HSS u vijeću je osvojila od 10 od 15 vijećničkih mjesta te tako ima apsolutnu većinu. Tri vijećnika ima koalicija DLS-DP te po jednog koalicije SDP-HNS i HSPHSU-MOST. Vijeće se u srijedu uspješno konstituiralo te se odmah nastavlja s projektima i radom. Tom prigodom razgovarali smo s gradonačelnikom Novske Marinom Piletićem.

Kako ste zadovoljni rezultatima izbora?

Kako ne biti zadovoljan kad ti gotovo dvije trećine sugrađana povjere upravljanje gradom sljedeće četiri godine. Mogu samo biti zahvalan i ponosan na cijeli svoj tim koji je u proteklom mandatu realizirao program “Novska na 1. mjestu”. Od 2017. Novska je dobila dva nova vrtića, novu osnovnu školu, muzej, prve investitore u Poduzetničkoj zoni Novska, Poduzetničku zonu Zapad smo popunili u potpunosti, pokrenut je projekt Aglomeracije Novska vrijedan gotovo 150 milijuna kuna, započela je obnova hotela Knopp u centru grada, osnovane su dvije razvojne agencije, obnovili smo i stavili u funkciju brojne naše zapuštene objekte, obnovili kilometre cesta. Novska je u proteklom razdoblju postao jedini grad u županiji u kojemu broj obrta i poduzeća raste, kao i broj zaposlenih, i definitivno smo se brendirali kao mala sredina otvorena za nove industrije, nove poglede i nove ideje.

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Rezultat je ujedno i obveza da se nastavi u istom smjeru. Koji su projekti koji će obilježiti vaš novi mandat? Što očekuje Novsku u iduće četiri godine?

Ono što je sigurno – Novska i dalje ostaje najveće gradilište županije. Prvo moramo završiti započete projekte – izgradnju Aglomeracije Novska i dovršetak obnove i dogradnje hotela Knopp te Dnevnog centra za starije. U Paklenici već djeluje Centar za ruralni razvoj, a uskoro će i Drvni centar. Radovi u Jazavici na izgradnji međunarodnog izviđačkog centra su u punom jeku, a ozbiljno se pripremamo za uređenje zgrade bivše pošte, proširenje škole u Bročicama te za izgradnju Centra za cjeloživotno učenje. Do kraja godine Srednja škola Novska osnovat će učenički dom za potrebe zanimanja tehničar za izradu videoigara. U Borovcu ćemo staru školu preurediti u poljoprivredno-edukacijski centar, staviti u funkciju sve poljoprivredno zemljište i dovršiti projekt razminiranja na području Novske. Novsku u sljedećem četverogodišnjem razdoblju očekuje izgradnja nove zgrade suda, poticajna stanogradnja te kilometri obnovljenih prometnica. Izazov će nam biti i staviti u funkciju 10 hektara nekadašnje ložionice uz poduzetničku zonu. Ukratko, spremni smo za novo financijsko razdoblje i želimo iskoristiti višegodišnji financijski okvir i bespovratna sredstva EU u što je moguće većem iznosu.

U protekle četiri godine Novska je zbog Poduzetničkog centra PISMO postala središte gaming industrije. Novska ima najviše gaming developera u ovom dijelu Europe gledajući po broju stanovnika. No, slijedi sada i projekt koji je nastavak toga, samo na još većoj razini. Što je to Kampus gaming industrije i što će on značiti za Novsku?

Gaming centar u Novskoj nastavak je projekta Poduzetničkog inkubatora PISMO. Tim smo inkubatorom omogućili prekvalifikacije za game developere, potaknuli otvaranje više od 40 startupova u gaming sektoru i sad je vrijeme da nastavimo dalje. Zahvaljujući projektu Gaming centra, u Novskoj želimo izgraditi poduzetnički akcelerator za gaming, e-sport poduzetnički inkubator, učenički i studentski dom te zgradu fakulteta. Time bi Novska definitivno postala središte gaming industrije ne samo Hrvatske, nego i šire. Ovaj je projekt prepoznala i Vlada RH te ga uvrstila u nacionalne strateške projekte te je očekivati da ga financiramo sredstvima iz europskih fondova do 2027. godine.