Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
nezadovoljstvo

Oporba se žali na lude odgovore na vijećnička pitanja

Oporbeni vijećnici u Sisku
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Skupina oporbenih vijećnika predvođena predsjednikom sisačkog HDZ-a Ivanom Celjakom održala je konferenciju za medije na kojoj su izrazili nezadovoljstvo pisanim odgovorom gradonačelnice Kristine Ikić Baniček

- Grad Sisak više neće financirati partije HDZ-ovaca u okviru Matice hrvatske niti poeziju ičije ljubavnice, odnosno buduće žene kao što je to bilo prije. Mogu se HDZ-ovci predstavljati kako god hoće, ali za kulturu i HDZ nema mjesta u istoj rečenici - stoji u odgovoru sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček na vijećničko pitanje Tonke Jozić-Novinc (HDZ) zbog čega je gradonačelnica odlučila svega 12 posto sredstava udrugama u kulturi odobriti prema prijedlogu Kulturnog vijeća Grada Siska, a ostatak protivno tim prijedlozima. Naime, između ostalog, gradonačelnica je smanjila iznose koje je Kulturno vijeće predložilo Matici hrvatskoj Sisak.

Kristina Ikić Baniček Sisak Sindikat od gradonačelnice traži kolektivno pregovaranje

- Ovo je samo jedan primjer odgovora gradonačelnice na naša vijećnička pitanja u kojima ona ne daje odgovore nego pitanja koristi za promociju vlastitih ideoloških stavova, osobnog razmišljanja, predstavljanja osobne kulture, vrijeđanje medija, vijećnika i zaposlenika - rekao je na tiskovnoj konferenciji predsjednik sisačkog HDZ-a Ivan Celjak, istaknuvši i odgovor na pitanje o nestalom "višku" u gradskom proračunu s kojim se gradonačelnica na početku 2017. godine hvalila, da bi u konačnici proračun završio s manjkom.

Odgovor na to pitanje je glasio: "Obzirom na dosadašnje iskustvo hrvatskih građana, trag "para" obično vodi u HDZ te predlažem da pitanje postavite svojim dalićkama, šavorićima i premijeru".

- Osim što ne dobivamo odgovore na svoja konkretna pitanja čime su vijećnici onemogućeni u radu, gradonačelnica za manjak u svom proračunu okrivljuje stranku koja pet godina ne vlada Siskom - dodao je Celjak.

Među odgovorima na pitanja s prošle sjednice Gradskog vijeća je i ono o razlozima zabrane ulaska novinaru HTV-a na sjednicu, u kojem gradonačelnica kazuje da je taj novinar ometao tijek prethodne sjednice, mada on na toj sjednici uopće nije ni sudjelovao.

Oporba će, kako bi dobili odgovor na neka ključna pitanja, na sjednicu Vijeća uputiti prijedlog točke dnevnog reda po kojem bi se obvezalo gradonačelnicu da vijećnicima dostavi izvješće o troškovima i rokovima završetka Ledene dvorane Sisak. Ona bi trebala biti zatvorena ove godine, a trošak gradnje je višestruko premašio prvotno planirane iznose.

Školski udžbenici Sisak Osigurana sredstva za udžbenike i bilježnice učenicima slabijeg imovinskog stanja