Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
dragutin križe (90)

Gospodin koji je organizirao prvu akciju darivanja krvi u RH

Obilježena 65. godišnjica prve akcije darivanja krvi u RH
1/13
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
On je bio počasni gost proslave 65. godišnjice darivanja krvi u Hrvatskoj, a 25. listopad je ujedno i Dan darivatelja krvi u RH

"Okupio sam dosta svojih znanaca s nogometa jer sam igrao nogomet i bio nogometni sudac i svima sam uvijek govorio da trebamo dati krv. Pa sam organizirao akciju u prostoru nekadašnjeg Željezarina instituta. Bilo je to 25. listopada 1953. godine i tada su 33, 34 sisačka radnika i sportaša dala krv na prvoj organiziranoj akciji darivanja krvi u Hrvatskoj" – rekao je u četvrtak u Sisku 90-godišnji Dragutin Križe iz Topolovca pokraj Siska.

Mamograf Sisak Opća bolnica dr. Ivo Pedišić Sisak U bolnicu stigao vrhunski mamograf

On je bio počasni gost proslave 65. godišnjice darivanja krvi u Hrvatskoj, a 25. listopad je ujedno i Dan darivatelja krvi u RH. Križe je i dalje u vitalnoj formi, kaže u šali da bi mogao i dan danas dati krv, da ga puste. Bio je i dugogodišnji predsjednik sisačkog društva darivatelja krvi, a na svoju ulogu u razvoju ove humane aktivnosti iznimno je ponosan. A i treba biti, jer je od te 1953. godine kada je skupljeno u Hrvatskoj ukupno 4.970 doza krvi, pa do lani ta brojka narasla do uistinu velikih razmjera.

Lani je prikupljeno 199.985 doza ove dragocjene tekućine koja život znači.

"To je fantastično postignuće bazirano samo na altruizmu pojedinaca. Mi smo zahvaljujući našim darivateljima postigli ono čemu teži svaka zemlja, a to je samodostatnost u zalihama krvi, što je veliki uspjeh za jednu ovakvu malu zemlju. U ovome trenutku doza krvi na godišnjoj bazi imamo onoliko koliko planiramo i u principu uvijek taj plan svake godine malo raste." – rekao je dr. sc. Šani Samardžić, voditelj Odjela za zdravstvene i socijalne djelatnosti u Hrvatskom crvenom križu Dr. Samardžić ističe kako ih raduje što se uključuju i mladi u akcije darivanja krvi.

akcija darivanja krvi Jaskanci iskazali svoju humanost s 321 dozom krvi

"I dalje moramo raditi s mladim ljudima kako bi tu samodostatnost uspjeli zadržat" – dodao je dr. Šani Samardžić. U Sisku je, povodom Dana darivatelja krvi, održana u Domu rafinerije i akcija darivanja krvi, dok su na svečanosti proslave 65. godišnjice prvog darivanja krvi u Hrvatskoj sisačkim jubilarnim darivateljima uručena i tradicionalna priznanja za 50, 75, 100 i 125 darivanja krvi.