Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
Pripreme u iščekivanju većeg izbjegličkog vala

OŠ Novska oprema dva stana za izbjeglice iz Ukrajine

Foto: Novska
Osnovnoj školi su partneri u toj akciji Centar za socijalnu skrb, Katolička osnovna škola Novska, Srednja škola Novska i Dječji vrtić Radost

Humanitarne organizacije diljem Hrvatske prikupljaju pomoć za stanovnike Ukrajine. Prikupljaju se novčana sredstva te se radi na organiziranju prihvata izbjeglica. Dosad je u našu zemlju stiglo više od tisuću izbjeglica iz Ukrajine, a većina, iz tog prvog vala, smještena je kod rodbine ili poznanika.

Hrvatska se priprema za prihvat većeg broja izbjeglica, s obzirom na eskalaciju ratnih zbivanja u Ukrajini, a prema procjenama europskih agencija i UNHCR-a, od tri do pet milijuna ljudi moglo bi napustiti svoje domove. Brzo su stoga reagirali i Novljani. Osnovna škola Novska humanitarnim projektom “Zrnce dobrote” oprema dva stana u svom vlasništvu za prihvat izbjeglica iz Ukrajine. Partneri u toj akciji su Centar za socijalnu skrb, Katolička osnovna škola Novska, Srednja škola Novska i Dječji vrtić Radost.

Stanove je potrebno obnoviti i opremiti za prihvat ljudi te im omogućiti boravak dostojan čovjeka.

Ravnateljica OŠ Novska Antonija Mirosavljević održala je radni sastanak s koordinatorima tog humanitarnog projekta s kojeg su upućeni pozivi tvrtkama i svima koji mogu donirati prije svega namještaj i kućanske aparate za opremanje stanova. Radi se o stanovima u sklopu sportske dvorane Osnovne škole Novska.

Građevinski radovi su već započeli, a cijelo opremanje se očekuje do kraja tjedna. Osnovna škola Novska je koordinator cijele akcije te se nadaju da će stanovi biti ubrzo spremni za nove stanare. Svi koji mogu nešto donirati mogu se obratiti OŠ Novska na tel. 044/600-095 ili kontaktirati s njom preko društvenih mreža.