Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
OSIJEK

Osijek priprema nove mjere stambenog zbrinjavanja mladih obitelji

Znanstveni skup
1/2
Foto: Osijek
Prekoputa novog vrtića u Tenji parcelirat ćemo 25 čestica, koje ćemo na natječaju ponuditi mladim obiteljima, najavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić

Kao nulti prioritet svog mandata stavili smo gospodarstvo i danas se možemo pohvaliti da Osijek u proteklih 15 godina bilježi i rekordno visoku zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost. U odnosu na 2021. godinu, kada sam preuzeo dužnost gradonačelnika, u Osijeku u ovome trenutku radi gotovo 3000 ljudi više nego tada – poručio je gradonačelnik Osijeka i saborski zastupnik Ivan Radić na otvorenju Znanstvenoga sabora Slavonije i Baranje u Gospodarskom centru OBŽ-a.

Gradnja stanova

– Pokretač svega je gospodarstvo. U Osijeku smo nedavno doveli najveću privatnu stranu investiciju u zadnjih 30 godina na području Slavonije i Baranje, a riječ je o američkoj tvrtki Jabil, koja će također doprinijeti porastu broja zaposlenih u našem gradu. Osim gospodarstva, nužno je građanima podići kvalitetu života pa radimo i na tome – dodao je gradonačelnik ističući kako se u Osijeku provode projekti vrijedni 350 milijuna eura, poput modernizacije tramvajske infrastrukture, novih niskopodnih tramvaja, pročistača otpadnih voda te spajanja Donjeg i Gornjeg grada šetnicom uz Dravu.

Gradonačelnik Radić kazao je i da Grad Osijek radi i na projektima priuštivoga stanovanja, podsjetivši na gradnju višestambene zgrade u Tenji, u koju se, po znatno nižim cijenama od tržišnih, uselilo 68 osječkih obitelji.

– Također, s APN-om uskoro krećemo u gradnju 206 stanova, čija će cijena biti niža od tržišnih vrijednosti. Pripremamo i dvije nove mjere. Prekoputa novog vrtića u Tenji parcelirat ćemo 25 čestica, koje ćemo na natječaju ponuditi mladim obiteljima. Ulazimo i u suradnju s Europskom investicijskom bankom, koja će nas besplatno savjetovati o modelima priuštivoga stanovanja, a koji su ključni problemi ne samo Osijeka i Hrvatske nego i cijele Europe. Gledat ćemo određene primjere nekih zapadnih zemalja – dodao je gradonačelnik Radić.

Istaknuo je i ulaganja u predškolski i školski odgoj, podsjetivši, među ostalim, na pet novih osječkih vrtića.

– Do kraja mandata napravit ćemo još dva vrtića, u Retfali i na Lijevoj obali. U zadnjih 30 godina u Osijeku su sagrađena samo dva vrtića, mi ćemo u našem mandatu izgraditi sedam. Od 21 osnovne škole 11 ih ima jednosmjensku nastavu, a cilj nam je da je imaju sve škole. Stoga smo krenuli s projektima dogradnje škola i sportskih dvorana, kao i s gradnjom centralne kuhinje – napomenuo je.

Rekordne naknade

– Što se tiče pronatalitetne politike, osim vrtića, u koje su upisana sva djeca s oba zaposlena roditelja i u kojima smo zaposlili više od 150 odgojiteljica te gdje nismo mijenjali cijenu od 2012. godine iako je ekonomska cijena znatno narasla, iz godine u godinu dižemo naknadu za novorođeno dijete. U proračunu koji sada pripremamo dosegnut će rekordnu razinu – naglasio je Radić.

Ministar demografije Ivan Šipić istaknuo je da Osječko-baranjska županija i Grad Osijek mogu biti primjer cijeloj Hrvatskoj kako se u sinergiji lokalne vlasti, regionalne vlasti i Vlade RH mogu postići itekako dobri rezultati bez kojih nema demografskih iskoraka.

storyeditor/2024-10-18/WhatsApp-Image-2024-10-18-at-12_42_07-1.jpeg Primanje za osvajače Hrvatskog veslačkog prvenstva i Hrvatskog veslačkog kupa Gradonačelnik Ivan Radić ugostio trofejne iktusovce storyeditor/2024-10-11/osijek_b.jpg Ivan Radić na 22. Europskom tjednu regija i gradova u Bruxellesu "Iako je Osijek hrvatski rekorder po povučenim EU sredstvima, ne stajemo" storyeditor/2024-10-11/jabil.jpg Otvorenje Jabila najveća je privatna investicija u Osijeku od osamostaljenja Hrvatske Jabil otvara 1500 radnih mjesta i jača odnose SAD-a i Hrvatske