Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
VRIJEDNI 32,3 MIL. KN

Osijekom vozi 13 novih modernih autobusa

1/3
Foto: Grad Osijek
Sedam je gradskih niskopodnih te šest prigradskih poluniskopodnih autobusa, ukupno vrijednih 32,3 milijuna kuna

Novi moderni autobusi koji odnedavno prometuju osječkim ulicama unapređuju sigurnost i udobnost putnika, smanjuju emisije CO2 i troškove održavanja te osiguravaju dostupnost osobama smanjene pokretljivosti. Poručeno je to proteklog tjedna sa završne konferencije projekta nabave autobusa za Gradski prijevoz putnika (GPP). Riječ je o 13 novih autobusa, sedam gradskih niskopodnih te šest prigradskih poluniskopodnih, ukupno vrijednih 32,3 milijuna kuna. Od toga iznosa 82 posto sredstava dolazi iz europskog Kohezijskog fonda, ostatak je financirao GPP.

Sigurniji i udobniji

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić ocijenio je projekt važnim za Osijek, GPP i njegove putnike, jer rješava dosadašnji problem starosti i dostatnog broja autobusa, koji su neprekidno u pogonu zbog aktualne obnove tramvajske infrastrukture.

– Novi autobusi sigurniji su i udobniji te zadovoljavaju euro 6 standarde, čime se smanjuje onečišćenje okoliša – istaknuo je Radić. Podsjetio je na projekt modernizacije tramvajske infrastrukture vrijedan 267 milijuna kuna.

– Dvjesto milijuna kuna dolazi iz Europe, ostatak od Vlade RH, Grada Osijeka i GPP-a. Rekao bih da Osijek proživljava prometnu renesansu, a sve je priprema za dolazak novih niskopodnih tramvaja – dodao je gradonačelnik. Napomenuo je da su u tijeku radovi na obnovi tramvajske pruge u dužini od 9,5 kilometara s 23 nova stajališta, koji će također biti prilagođeni osobama s invaliditetom. Prema riječima direktora GPP-a Dejana Rusmirovića, ova gradska tvrtka trenutačno raspolaže s 45 vozila, dok u tramvajskom prometu zbog radova na tračnicama prometuje 12 tramvaja.

Novi kolektivni ugovor

– U tijeku je javno savjetovanje za nabavu novih niskopodnih tramvaja, nakon toga počinje elektrifikacija voznog parka, a u međuvremenu ćemo nastojati nabaviti miniautobuse, jer se na određenim linijama pokazalo da možemo prometovati i s manjim vozilima, ali i zbog radova – kazao je Rusmirović. Gradonačelnik Radić izvijestio je i kako je sa sindikatima zaposlenika GPP-a potpisan novi kolektivni ugovor u sklopu kojeg je radnicima uveden topli obrok, povećan dar u naravi za djecu, povećane su prigodne nagrade, uveden je sistematski pregled za djelatnike te je uvećana nagrada za radne rezultate.

– GPP se također obvezao svake godine u sljedeće tri godine određenim kategorijama zaposlenika koji imaju najmanje koeficijente podići koeficijent za dva posto – zaključio je Radić.