Izbornik
Naslovnica Gradovi
Dan otvorenih vrata na osječkim sudovima

Osječka gruntovnica najažurnija u zemlji, do papira za samo 11 dana

Općinski sud Osijek
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
I osječki Županijski sud na popisu je najažurnijih sudova u Hrvatskoj. U radu je lani bilo 10.483 predmeta, a riješeno je njih 8.218

Pet je gruntovnica pod Općinskim sudom u Osijeku, a najbrže rješavaju spise u cijeloj zemlji. Za tek jedan dan, u prosjeku, u Valpovu se u ruke dobije traženi spis, a u Osijeku za 11 dana.

- Usporedbe radi, u Rijeci se čeka u prosjeku 60, a u Varaždinu 170 dana – navodi Davor Mitrović, predsjednik Općinskog suda u Osijeku. Istaknuto je to danas na Danu otvorenih vrata, u sklopu proslave europskog dana pravosuđa.

I sustanar im u istoj zgradi, osječki Županijski sud, na popisu je najažurnijih sudova u Hrvatskoj.

- U radu je lani bilo 10.483 predmeta, riješeno je 8218, dok je 2265 preneseno u ovu godinu – navodi Anto Rašić, predsjednik Županijskog suda u Osijeku. Na tom je popisu i 800-injak predmeta koje su im "prebacili" iz Rijeke i Zagreba. Odlučivalo je o njima, pak, ukupno 30 sudaca, ne računajući predsjednika, te sedam sudskih savjetnika.

Općinski sud prostire se na sedam lokacija

Što se Općinskog suda tiče, on se prostire, nakon preustroja, na ukupno sedam lokacija – dvije su u Osijeku, dok su stalne službe u Đakovu, Našicama, Belom Manastiru i Valpovu, a izdvojeni je zemljišno-knjižni odjel u Donjem Miholjcu. Zaposlenih je ukupno 280, a među njima je 46 sudaca i 15 sudskih savjetnika.

Sama zgrada sudova u Osijeku izgrađena je 1984. i kulturno je dobro, no prva veća obnova počela je tek 2015. "Teška" je četiri milijuna eura, 85 posto novca stiglo je iz EU. Izgrađeno je 25 novih kabineta i velika sudnica u potkrovlju.

-Nije lako dvije godine slušati zvuke bušilice i stalno se seljakati, a mi uz sve to uspijevamo jako dobro raditi – ponosni su predsjednici.