Izbornik
Naslovnica Gradovi
Za najugroženije

Osječki Crveni križ organizira podjelu paketa humanitarne pomoći

Crveni križ
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Osječko Gradsko društvo Crvenog križa (GDCK) će u suradnji s Hrvatskim crvenim križem provesti projekt "Humanitarna pomoć za Slavoniju 1", koji će obuhvatiti podjelu paketa prehrambenih i higijenskih proizvoda za 63 tisuće korisnika iz socijalno najugroženijih skupina

Ravnatelj osječkog GDCK-a Marko Đukić kazao je danas na konferenciji za novinare kako je projekt vrijedan 8,3 milijuna kuna i u potpunosti se financira sredstvima Fonda europske pomoći za najugroženije osobe, a provest će se u suradnji s partnerima iz Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije.

Dodao je kako su uz podjele paketa humanitarne pomoći planirane i edukacije za djelatnike Crvenog križa o financijskom upravljanju projektima, a za korisnike je predviđena edukacija o upravljanju kućnim budžetima, s ciljem smanjivanja životnih troškova u domaćinstvima.

Tri podjele paketa

Voditeljica projekta Tijana Salaj izvijestila je da su predviđene tri podjele paketa humanitarne pomoći, sredinom prosinca ove te u ožujku i lipnju iduće godine. Paketi prehrambenih i higijenskih proizvoda bit će oblikovani prema uzrastu korisnika, kako bi što bolje odgovorio njihovih potrebama, a cilj projekta je poboljšati kvalitetu života socijalno ugroženih pojedinaca i obitelji te smanjiti njihovu socijalnu isključenost zbog slabijeg materijalnog stanja.

Zamjenik ravnatelja osječkog GDCK-a Denis Ćosić rekao je kako će se projekt provoditi i na ruralnim područjima, gdje distribucija humanitarne pomoći, za razliku od gradskih centara, ponekad zna biti problematična. Provedbu projekta pratit će tradicionalna akcija "Solidarnost na djelu", tijekom koje će se prikupljati osnovni prehrambeni proizvodi i novčane donacije. Najavio je kako će pomoć prikupljati na javnim mjestima te prostorijama Crvenog križa, a ne po domaćinstvima, kako građani ne bi nasjedali na moguće prijevare.