Izbornik
Naslovnica Gradovi
Veći od ovogodišnjeg

Osječko Gradsko vijeće usvojilo 487 milijuna kuna 'težak' proračun

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Između ostalog, u planu je obnova osječke povijesne jezgre Tvrđe, izgradnja novih biciklističkih staza i javne rasvjete na gradskom području, obnova javnog gradskog prijevoza, nabava 30 novih niskopodnih tramvaja...

Osječko Gradsko vijeće u srijedu je većinom glasova usvojilo gradski proračun za 2017. godinu u iznosu od 487,3 milijuna kuna, što je 37,5 milijuna kuna više od ovogodišnjeg proračuna.

Predstavljajući prijedlog proračuna, gradonačelnik Ivan Vrkić kazao je kako se planirana razlika kani pokriti povećanjem prihoda iz komunalnog doprinosa te poreznih prihoda, a najvećim dijelom iz kredita jer se planira dugoročno zaduženje od 19 milijuna kuna. Kredit se, uz ostalo, planira utrošiti za projekte obnove osječke povijesne jezgre Tvrđe, sportske dvorane osnovne škole u Tenji, Industrijske zone "Nemetin", te izgradnju novih biciklističkih staza i javne rasvjete na gradskom području.

Najavio je i brojne projekte koji će se uglavnom sufinancirati sredstvima iz EU fondova, poput obnove javnog gradskog prijevoza i nabave 30 novih niskopodnih tramvaja te izgradnju lučkog terminala za rasute terete, čime će Drava ponovno postati konkurentan plovni put.

Vrkić je izvijestio kako se proračunska izdvajanja za aktivnosti socijalne skrbi i zdravstva povećavaju za dva milijuna kuna što, istaknuo je, pokazuje da je grad u teškom stanju, ali i socijalno osjetljiv prema potrebitima.