Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
OSIJEK

Osnovnoškolce dočekale besplatne radne bilježnice i školski materijali

Foto: Osijek Škola i knjige
Osim radnih bilježnica, mapa, atlasa, kutija za tehnički, pripremili smo i jedno iznenađenje, a to su majice za tjelesni odgoj, kao i platnene torbe, kazao je gradonačelnik Radić

U 21 osječku osnovnu školu danas su krenula 7203 učenika. Za sve njih Grad Osijek osigurao je besplatne radne bilježnice i ostali školski materijal. Za tu novu demografsku mjeru iz gradskog je proračuna izdvojeno 1,2 milijuna eura, istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić obilazeći OŠ Antuna Mihanovića.

Za 7203 učenika

– Grad Osijek je prijatelj djece. Kao što smo najavili još u svibnju, od ove godine krećemo s novom demografskom mjerom, a to su besplatne radne bilježnice za sve obvezne i izborne predmete, kutije za tehnički, atlasi, mape za likovni, za što smo u gradskom proračunu izdvojili 1,2 milijuna eura. Govorimo o svim osnovnoškolcima, a ove su ih godine krenula 7203 u osnovne škole diljem grada. Smatram da je ovo dobra demografska mjera. Osim radnih bilježnica, mapa, atlasa, kutija za tehnički, također smo pripremili jedno iznenađenje, a to su majice za tjelesni odgoj, kao i platnene torbe. Ovom smo mjerom rasteretili budžete naših roditelja jer, primjerice, pribor za prvi razred iznosi oko 69 eura, a za osmi razred 212 eura – izjavio je gradonačelnik Ivan Radić nakon što su ga u svojoj učionici ugostili učenici petog razreda.

– Vidjeli smo da su reakcije djece jako dobre. Svima njima, ravnateljima, učiteljima želim puno sreće, posebno našim prvašićima, da steknu dobra znanja, prijateljstva, da se druže i da im osnovna škola bude odskočna daska u životu i obrazovanju – rekao je gradonačelnik Radić koji je nazočio i dočeku prvašića.

– Ove je godine u osječkim školama upisano 838 prvašića, što je pet više nego prošle. A u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića, u kojoj se upravo nalazimo, na čemu čestitam i ravnatelju Josipu Manduriću, upisali smo jedan razred prvašića više – istaknuo je Radić.

Dodao je da od 21 osječke škole njih 11 ima jednosmjensku nastavu, od kojih su tri škole u eksperimentalnom programu cjelodnevne nastave. Preostalih 10 škola koje su u dvosmjenskoj nastavi, najavio je, kreće u proširenje.

Nadogradnje škola

– Mi smo sve svoje projekte za nadogradnju škola, kao i nadogradnju i izgradnju novih školskih dvorana predali Ministarstvu znanosti i obrazovanja na Nacionalni plan oporavka i otpornosti kako bi sve naše škole krenule u cjelodnevnu nastavu. Također, i ove smo godine osigurali produženi boravak u svim našim osnovnim školama. Za 157 djece s poteškoćama u razvoju osigurali smo pomoćnike u nastavi, za što smo u gradskom proračunu i projektom "Osigurajmo im jednakost" izdvojili više od milijun eura – rekao je gradonačelnik Ivan Radić.

Izrazio je zadovoljstvo što su na prvi dan nastave završeni i radovi na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacijske mreže u blizini OŠ Antuna Mihanovića. Riječ je o jednoj dionici projekta Osijek 4, vrijednoj 2,2 milijuna eura. Za sav promet taj je dan otvoreno i raskrižje Gundulićeve i Radićeve ulice, tako da su školski autobusi mogli nesmetano dovesti učenike u školu.

osijek Osijeku država darovala zemljište vrijedno 12,9 milijuna eura storyeditor/2024-08-29/WhatsApp-Image-2024-08-27-at-12_44_06.jpeg U Osijeku završen drugi od pet novih vrtića sufinanciranih iz NPOO-a Novi vrtić u Cvjetnom naselju za 101 dijete, a na njih će paziti 10 odgojiteljica storyeditor/2024-08-29/WhatsApp-Image-2024-08-26-at-13_39_08.jpeg Prva koncertna dvorana u povijesti Osijeka otvara se 27. rujna Dvorani ime po Osječaninu kojeg je Giuseppe Verdi nazivao novim Paganinijem