Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Udruga OSI Kutina uspješno provela EU projekt osobne asistencije

Osobama s invaliditetom i teškoćama pomagalo je 17 osoba

Foto: Kutina
Uslugu osobne asistencije Udruga OSI Kutina provodila je od 2015. i korisnici teško više mogu i zamisliti život bez osobnog asistenta

Udruga OSI Kutina uspješno je provela projekt “Svaki dan uz OA olakšan 4”. U projektu je bilo zaposleno 17 osobnih asistenata koji su se 18 mjeseci brinuli o 18 osoba. Vrijednost je projekta iznosila dva milijuna kuna.

- Ostvarili smo povećanje socijalne uključenosti i unaprijedili kvalitetu života osoba s najtežom vrstom invaliditeta, osoba s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima pružanjem usluge osobne asistencije. Zaposlili smo 17 osoba, korisnici usluga su zadovoljni i sretni. To je vrlo važno za kvalitetu njihova života i time imaju priliku bolje se uključiti u život lokalne zajednice što je važno i  za njihove životne sredine. Osim pružanja podrške korisnicima, zapošljavanjem osobnih asistenata poboljšala se socijalna slika zajednice, a ovo je već četvrti projekt osobne asistencije - rekla je Jozefina Kranjčec, predsjednica Udruge.

Uslugu osobne asistencije Udruga OSI Kutina provodila je od 2015. godine i od tada je korisnici imaju teško više mogu i zamisliti život bez osobnog asistenta. Usluga osobne asistencije je sada institucionalizirana pa Udruga OSI neće provoditi petu fazu ovog projekta. Usluga će se financirati iz državnog proračuna, ali sa znatno manje novca nego što je bila financirana iz fondova EU. Tako su neka radna mjesta u projektu ukinuta, a i smanjene su plaće osobnim asistentima.

Svi uključeni u projekt, asistenti i korisnici usluga, izrazili su bojazan da će to utjecati na kvalitetu usluge te da će biti teškoća u pronalaženju i zapošljavanju osobnih asistenata.