Izbornik
Naslovnica Gradovi
'Saborski vritnjak'

Otkrivena spomen-ploča sisačkom političaru Grgi Tuškanu

Sisak spomen-ploča
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
U Sisku je otvorena spomen ploča sisačkom pravniku i političaru Grgi Tuškanu, koji je 5. listopada 1885. godine, kao saborski zastupnik svjedočio poznatom 'saborskom vritnjaku' hrvatskom banu Károlyju Khuenu Héderváryju

Uz stihove popularne pjesme "Ustani bane", otkrivena je u četvrtak u Sisku spomen ploča sisačkom pravniku i političaru Grgi Tuškanu koji je 5. listopada 1885. godine kao saborski zastupnik svjedočio poznatom 'saborskom vritnjaku' hrvatskom banu Károlyju Khuenu Héderváryju za što je kažnjen sa šest mjeseci zatvora i oduzimanjem doktorske titule. Naime, tada je u Hrvatskom saboru pravaš Josip Gržanić, revoltiran nezakonitim odvozom Komornih spisa iz Hrvatskog arhiva u Budimpeštu, nakon žestoke svađe, krenuo za banom Héderváryjem i udario ga nogom u stražnjicu.

Spomen ploču na rodnoj kući Grge Tuškana otkrili su gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček te predsjednik Stožera za obranu sisačke Rafinerije Predrag Sekulić, a sve je proteklo u znaku MOL-ova pritiska na zatvaranje sisačkog pogona koji upošljava 800 ljudi.

Povijest se ponavlja

- Sve bi ovo prošlo kao jedna akcija Turističke zajednice i Gradskog muzeja da današnja situacija u Hrvatskoj i Sisku neodoljivo ne podsjeća na situaciju koja je tada bila zbog činjenice što se ponovno jedan dio Mađarona pojavio u Hrvatskoj. Kad kažem Mađaroni mislim na ljude koji u korist kapitala i korporacija žele nauditi Hrvatskoj i Sisku. Moj je prijedlog da Siščani i Siščanke danas pošalju nedvojbenu poruku hrvatskoj Vladi da, kao što je Gržinić uputio vritnjak Héderváryju , tako i oni upute vritnjak svima onima koji žele narušiti energetsku samostalnost Hrvatske, koji ne žele da se hrvatska nafta prerađuje u hrvatskim rafinerijama i onima koji lažu da sisačka Rafinerija proizvodi gubitke - rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

- Svjedoci smo kako se povijest ponavlja. Meni je žao što u današnjim političkim elitama nema više ovakvih ljudi poput ovih koji su tadašnjem banu dali vritnjak, žao mi je što nema malo više političke hrabrosti. Ja osobno sam samo radnik, nisam ni pravnik ni političar, ali vritnjake mogu dijeliti, dijelimo ih, a učinit ćemo to i sutra svi zajedno kao radnici Rafinerije Sisak. Rafinerija posluje pozitivno, može i dalje graditi ovaj naš grad, treba samo čvrsta ruka i čvrsta politička volja i reći ne Mađarima i Mađaronima, a sve za dobrobit kako Siska tako i naše Domovine - rekao je Predrag Sekulić.

Grga Tuškan (1845.-1923.), osim što je bio istaknuti političar i pravaš na lokalnom i državnom nivou, bio je i aktivni gospodarstvenik u Sisku. Nakon smrti svoj je imetak ostavio tadašnjoj Jugoslavenskoj akademiji znanosti i umjetnosti i mnogim sisačkim društvima.