Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Jedinstveni objekt

Otvaranje Dječje kuće u Rijeci očekuje se u lipnju

Obersnel u obilasku Dječje kuće koja se gradi u sklopu projekta EPK
1/9
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
U Dječju kuću uložit će se 51,8 milijun kuna. Industrijski pogoni bivše Tvornice "Rikard Benčić", "ciglena zgrada i T-objekt" obnavljaju se za potrebe novog sjedišta riječke Gradske knjižnice, a financiraju se u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".

Gradilište Dječje kuće u kompleksu Benčić u Rijeci, koja se uređuje u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture kao prva takva kuća u Hrvatskoj, obišli su u ponedjeljak gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i direktorica "Rijeke 2020." Emina Višnić.

na poziv Ministarstva vanjskih i europskih poslova Europsku prijestolnicu kulture - Rijeku posjetilo 40-ak novinara svjetskih medija

U Dječju kuću uložit će se 51,8 milijun kuna. Industrijski pogoni bivše Tvornice "Rikard Benčić", "ciglena zgrada i T-objekt" obnavljaju se za potrebe novog sjedišta riječke Gradske knjižnice, a financiraju se u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija". Projekt je vrijedan 162 milijuna kuna, a iznos iz EU potpore je nepovratnih 68 milijuna kuna za oba objekta.

Radovi na zgradi, poznatoj kao "ciglena zgrada" kompleksa Benčića, počeli su u ožujku 2019. Dosad su izvedeni svi građevinski radovi, poput učvršćivanja konstrukcije oplate, montaže nosivih stupova i pregradnje, betoniranja međukatnih konstrukcija i krovne ploče, montaže čelične konstrukcije četvrtog kata te pripreme za ugradnju prozora, rečeno je tijekom obilaska.

U tijeku su obrtnički radovi na svim katovima, obrada armirano-betonskih zidova, izrada toplinske izolacije međukatnih konstrukcija, priprema ugradnje elektroinstalacija i vodovodnih te kanalizacijskih instalacija. Slijedi ugradnja vanjske stolarije, izrada dijela krova i sanacija dijela pročelja.

Dan hrvatskih knjižnica Priznanje Knjižnica godine dodijeljeno Gradskoj knjižnici Rijeka

Radove obavlja tvrtka ING-GRAD iz Zagreba, odabrana na javnom natječaju, a nadzor provodi tvrtka ZEM nadzor. Projektant je arhitekt Saša Randić.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da se otvorenje Dječje kuće očekuje u lipnju te kako je riječ je o jedinstvenom objektu u Hrvatskoj namijenjenom kreativnom radu i aktivnom sudjelovanju djece u dobi do 12 godina.

Istaknuo je da je ulaganje u sve objekte u kompleksu Benčiću oko 250 milijuna kuna, od čega se iz europskih fondova pokriva oko 100 milijuna. 

Obersnel je otkrio dio programa svečanog otvorenja godine Europske prijestolnice kulture 1. veljače u riječkoj luci. To će biti, rekao je, podsjetnik na sve države koje su prošle kroz Rijeku, ali i hommage industrijskoj baštini Rijeke s "Operom industriale".

Rijeka Otvorene prijave Za sufinanciranje projekata učeničkih zadruga u Proračunu Grada Rijeke osigurano 15 tisuća kuna

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar je istaknuo da će u Dječjoj kući djelovati ustanove u kulturi koje s i dosad imale bogate programe namijenjene djeci, a to su Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka i Art-kino uz Muzej moderne i suvremene umjetnosti. "Kvaliteta odrastanja u Rijeci nakon ovoga povećat će se beskonačno", ustvrdio je Šarar.

U Dječjoj kući djeca će se moći baviti izradom animiranih filmova i videoreportaža, skladanjem glazbe u glazbenom studiju, igranjem videoigara, dizajniranjem proizvoda i printanjem pomoću 3D printera, izradom lutaka, tu će biti pripovjedno kazalište i interaktivno kazalište za malu djecu, prilagođene filmske projekcije za djecu s teškoćama u razvoju i projekcije dječjih filmova svaki dan.

U Dječjoj kući bit će višenamjenska dvorana sa 110 sjedećih mjesta, više radioničkih prostora te filmski i glazbeni studio. Tu će biti i Odjel Gradske knjižnice za djecu "Stribor", a na krovu u malom amfiteatru pripovjedno kazalište.