Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
GRADSKI MUZEJ SISAK

Otvorena izložba Arheološkog muzeja Istre “Izrada i pečenje keramike na neolitički način”

Otvorena izložba Arheološkog muzeja Istre "Izrada i pečenje keramike na neolitički način"
1/12
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Postupci izrade i pečenja posuda prikazani su u popratnom kratkom dokumentarnom filmu autora Kristijana Burlevića čiji će rad biti prikazan na izložbi

Gostujuća izložba Arheološkog muzeja Istre “Izrada i pečenje keramike na neolitički način” otvorena je u četvrtak navečer u Gradskom muzeju Sisak.

Čudesan svijet Petra Sabola ČUDESAN SVIJET PETRA SABOLA U MUZEJU MEĐIMURJA ČAKOVEC Najnagrađivaniji hrvatski fotograf održao prvu samostalnu izložbu u rodnom Čakovcu

Postav izložbe djelo je dr. sc. Romuald Zlatunić, višeg kustosa Arheološkog muzeja Istre te nedavno preminule keramičarke Marine Orlić i predstavlja tehnološki proces nastanka i pečenja keramičkih posuda prema originalima nastalim u neolitičkom razdoblju Istre.

Postupci izrade i pečenja posuda prikazani su u popratnom kratkom dokumentarnom filmu autora Kristijana Burlevića čiji će rad biti prikazan na izložbi. U petak je održana i keramičarska radionica za školarce.

Meksički umjetnik Farid Rueda radi na muralu Re:Think program Traže se zgrade koje će se ovog ljeta ukrasiti muralima

Izložba je sastavljena od izložbenih panoa, originalnih neolitičkih keramičkih ulomaka, replika eksperimentalno izrađenih posuda, kultne posude – ritona, antropomorfne zvonaste figurice – falusa, antropomorfnih figurica kao i većeg broja namjerno razbijenih ulomaka eksperimentalno pečenih posuda i pločica koje su se koristile kod tehnoloških analiza lončarije.

Izložbu prati i katalog kroz koji se prikazuje problematika nastanka i proizvodnje posuda u neolitičkom lončarstvu.