Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
Re:Think program

Traže se zgrade koje će se ovog ljeta ukrasiti muralima

Meksički umjetnik Farid Rueda radi na muralu
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Do sada je Sisak dobio 20-ak murala koje su oslikali najpoznatiji ulični umjetnici iz cijeloga svijeta, a novi murali uljepšat će Sisak i ovoga ljeta

Re:Think program oslikavanja muralima zgrada na području Siska nastavlja se i ove godine te su Gradska galerija Striegl i Udruga za razvoj i popularizaciju umjetnosti KultCom uputili javni poziv svim suvlasnicima zgrada da svoje zidne plohe prijave za oslikavanje ove godine.

Proglašeni najbolji sportaši grada u 2019. godini Nikolina Knežić i Karlo Kodrić sisački laureati

Do sada je Sisak dobio 20-ak murala koje su oslikali najpoznatiji ulični umjetnici iz cijeloga svijeta, a novi murali uljepšat će Sisak i ovoga ljeta. Javni poziv je otvoren je do 17. ožujka, a stambene zgrade koje bi mogle postati dio sisačke galerije na otvorenom ipak moraju ispunjavati određene uvjete.

- Zgrada se mora nalaziti na području grada Siska i ne smije biti zaštićeno kulturno dobro ili preventivno zaštićeno dobro te mora ispunjavati tehničke uvjete potrebne za oslikavanje murala. To je solidna kvaliteta zida te pristupačnost zidu vozilima i sredstvima elevacije. Uz to mora postojati odluka predstavnika stambene zgrade donesena većinom glasova suvlasnika, s pismenim suglasnostima za sudjelovanje na natječaju za oslikavanje zgrade muralom - kazuje Dahna Prskalo Peco iz udruge Kult Com.

U tijeku je prva faza radova na adaptaciji kuće Striegl u muzejsko-galerijski prostor SISAK Uređuje se rodna kuća sisačkog slikara Slave Striegla

Prijava i potrebna dokumentacija može se pronaći na internetskim stranicama Gradske galerije Striegl, a uz prijavu mora se dostaviti i fotografija prijavljenog zida i njegove okoline kojom se dokazuje da zgrada ispunjava uvjete za oslikavanje murala.