Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Izložbu Samoborskog muzeja može se razgledati do 8. siječnja

Otvorena izložba božićnih jaslica, neke su bile i u Vatikanu

Foto: Samobor
Predstavljene su jaslice članova Društva sv. Izidora Seljaka (Udruga Ekosspiritus) i Udruge jasličara Jaska Jastrebarsko

”Božiću se sve raduje, i mlado i staro, i bogataš i siromah s veseljem ga iščekuje i što bolje može pripravlja se za nj. Makar se cijele godine štedilo i škrtarilo, makar se i kuburilo, na Božić mora biti svega. Za taj dan mora i siromah smoći makar s oka il boka, jer i on mora da znade, kad je Božić, kad se rodio Onaj, koji ‘sȉm dare deli’.” Ovim je riječima u svojoj čuvenoj monografiji “Samobor. Narodni život i običaji” Milan Lang opisao blagdansko ozračje u Samoboru početkom 20. stoljeća.

Čitajući ih danas, one u nama nanovo bude osjećaj topline, uzbuđenja, veselja, radosti i zajedništva. Bogata božićna baština koju posjedujemo, koju smo kao takvu primili, s vremenom nadopunili i mijenjali, od neizmjerne je vrijednosti te smo je dužni čuvati i prenositi mlađim naraštajima.

Upravo s tim ciljem Samoborski muzej priredio je do sada najsveobuhvatniju izložbu božićnih jaslica samoborskog kraja i okolice. Uz priču o narodnim običajima u adventskom razdoblju, na Badnjak i Božić pa sve do Sveta tri kralja, na izložbi, koja je otvorena u 2. prosinca, predstavljene su jaslice članova Društva sv. Izidora Seljaka (Udruga Ekosspiritus) i Udruge jasličara Jaska Jastrebarsko.

Predstavljene jaslice jedinstveni su radovi darovitih pojedinaca, izrađeni u različitim tehnikama, od različitih materijala. Među njima 
mogu se naći one izrađene od drva i ostalih prirodnih materijala (mahovine, slame, kamenja itd.), perušine, tekstila, stakla, keramike, školjaka itd. Posebno valja istaknuti centralnu kompoziciju jaslica na kolima autorice Lidije Momić, s likovima odjevenim u sve varijante narodnih nošnji samoborskog kraja. Neke od jaslica koje se mogu razgledati bile su izložene i u Vatikanu. Izložba je otvorena do 8 siječnja 2023.