Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
SISAK

Otvorena izložba 'Moslavačko vinogorje - višestoljetna tradicija vinogradarstva'

1/10
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Fotografije na izložbi su uglavnom iz Hrvatskog državnog arhiva te pojedinih privatnih albuma iz sredine 20. stoljeća, a izložba obuhvaća i  dokumente iz 20. stoljeća, neke novinske članke u kojima se spominje Moslavina kao vinogradarski kraj s polovice 19. stoljeća te tradicijske predmete s područja vinogradarstva

Izložba „Moslavačko vinogorje - višestoljetna tradicija vinogradarstva“ može se razgledati do kraja siječnja iduće godine u Državnom arhivu u Sisku.

uoči noći vještica U Gradskom muzeju u Sisku održana radionica kiparenja bundeva

“Htjeli smo javnosti približiti dugu i premalo poznatu tradiciju vinogradarstva na području Moslavine, a ujedno smo se posvetili Moslavini koju arhivski pokrivamo, a do sada je nismo obuhvatili izložbom.“ –  kazuje ravnateljica Državnog arhiva u Sisku Nela Kušanić.

Posebno je kvalitetno u sisačkom arhivu zastupljena tvrtka „Moslavačko vinogorje“ koja je bila nositelj razvoja vinogradarstva u tom kraju u drugoj polovici 20. stoljeća, sve do njene propasti u privatizaciji krajem 90-ih. Ta je tvrtka i zastupljena na izložbi koju je postavio arhivar Dinko Džaja.

„Kako bi vinogradari unaprijedili proizvodnju, već su početkom 20. stoljeća utemeljili Hrvatsku vinarsku zadrugu u Voloderu sa sedamdesetak članova, koja je 1962. godine prerasla u snažnu tvrtku ‘Moslavačko vinogorje’. Na izložbi smo nastojali prikazati Moslavinu kao kraj višestoljetne vinogradarske tradicije te prikazati i sve ostale organizacije i zadruge koje su sudjelovale u razvoju vinogradarstva ovog kraja.“ – ističe Dinko Džaja.

"Sve o filmu" U Sisku otvorena 5. Međunarodna izložba karikatura

Fotografije na izložbi su uglavnom iz Hrvatskog državnog arhiva te pojedinih privatnih albuma iz sredine 20. stoljeća, a izložba obuhvaća i  dokumente iz 20. stoljeća, neke novinske članke u kojima se spominje Moslavina kao vinogradarski kraj s polovice 19. stoljeća te tradicijske predmete s područja vinogradarstva.

Tako je izložena bačva  iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, preša za grožđe iz istog vremena, vinarska vitrinu koja je bila izložena na Voloderskoj jeseni 1972. godine te butelje škrleta, frankovke i graševine iz Moslavačkog vinogorja.