Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Prigodna svečanost u Herešinu

Otvorena moderna kompostana koja će riješiti problem neugodnih mirisa ljeti

1/2
Foto: Robert Mihaljević
U halama, odnosno tri velike “lađe”, ukupne površine 4800 četvornih metara kompost će se proizvoditi u kontroliranim uvjetima u roku od šest do osam tjedana, umjesto dosadašnjih šest mjeseci

Koprivnica je prošli tjedan dobila novu kompostanu koja će riješiti problem s neugodnim  mirisima u ljetnom razdoblju te dodatno povećati postotak odvojeno prikupljenog otpada, koji je već danas na gotovo 57 posto.

Praćenje trendova u EU

Nova kompostana u kojoj će se obrađivati biootpad iz kućanstava primijenila je suvremenu i inovativnu tehnologiju, a stajala je ukupno 14,3 milijuna kuna, od čega je iz fondova EU osigurano bespovratna 4,4 milijuna kuna. Kompostana u prigradskom
naselju Herešinu puštena je u probni rad na prigodnoj svečanosti na koju su stigli brojni uzvanici. Predsjednica uprave
Komunalca Nataša Tetec podsjetila je kako je na tom mjestu kompostište otvoreno prije još deset godina.

– Vjerujem da ćemo kompostanom kapaciteta 9000 tona godišnje dodatno pridonijeti ostvarenju ciljeva u gospodarenju otpadom te povećati udjel odvojenog prikupljanja otpada, odnosno smanjiti otpad koji odlažemo na odlagališta – poručila je čelnica Komunalca na svečanosti.

Gradonačelnik i saborski zastupnik Mišel Jakšić naglasio je da je upravo nova kompostana pokazatelj zbog čega je Koprivnica drugi grad u Hrvatskoj po razvrstavanju, odnosno odvojeno prikupljenom otpadu.

– Projektom pokazujemo da je Koprivnica izgradila sustav koji je spreman na inovacije uz praćenje trendova u EU, ali i sustav koji zna kako to staviti na korist građanima. U Herešinu smo riješili ljetni problem,odnosno nezadovoljstvo mještana zbog smrada na staroj kompostani. Pokazali smo da naš komunalni sustav ide naprijed te da je sustav spreman biti inovativan u području gospodarenja otpadom – rekao je gradonačelnik Jakšić.

Kraća proizvodnja komposta

Direktor i vlasnik međimurske tvrtke Tehnix Đuro Horvat, izvoditelja radova, kaže da je riječ  o inovativnom postrojenju koje stvara uvjete za proizvodnju zdrave hrane u Podravini. Horvat je objasnio da su hale, odnosno tri velike “lađe”, ukupne površine 4800 četvornih metara. Tu će se proizvoditi kompost u kontroliranim uvjetima u roku od šest do osam tjedana, a dosad se kompost proizvodio po šest mjeseci.

Foto: Robert Mihaljević

– Mi ovdje imamo proizvodnju kvalitetnog gnojiva, kapacitet proizvodnje je 9000 tona, odnosno 1300 tona u jednoj šarži. Ovdje će se primjenjivati najmodernija tehnologija koju je razvio Tehnix u suradnji s akademskom zajednicom. Nema nikakvih negativnih utjecaja za okoliš – tvrdi Horvat.

Saša Grubačević, direktor Sektora za gospodarenje otpadom u Komunalcu, proveo je uzvanike kompostanom te im objasnio sustav novog postrojenja i prezentirao rad svakog pojedinog uređaja u procesu kompostiranja.

Uz dvije hale sagrađen je i natkriveni dio gdje će se skladištiti gotov kompost, nova pakirnica za vreće od 50 litara, a nabavljeno je novo sito za prosijavanje, drobilica za usitnjavanje, novi utovarivač za manipulaciju biorazgradivim otpadom te automatska praonica
za pranje podvozja vozila.

Nova tehnologija omogućava znatno kraće kompostiranje biorazgradivog komunalnog otpada.