Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
u OŠ Pećine

Otvorena senzorna soba za djecu s teškoćama vida

Otvorena senzorna soba za slabovidne osobe
1/7
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Osnovna škola Pećine redovna je osnovna škola u kojoj djeluje Odjel za djecu oštećena vida

U Osnovnoj školi Pećine otvorena je senzorna soba za djecu s teškoćama vida, za čije su uređenje sredstva prikupljena u velikoj humanitarnoj akciji 'Sve za našu djecu'.

Osnovna škola Pećine redovna je osnovna škola u kojoj djeluje Odjel za djecu oštećena vida. Učenici na Odjel dolaze jednom do dva puta tjedno, da bi dodatno uvježbavali vještine čitanja i pisanja na Brailleovom pismu, razvijali neoštećena osjetila, te njegovali i koristili preostali korisni vid, ukoliko se radi o slabovidnoj djeci. Trenutno Odjel pohađa 17 polaznika osnovnoškolske dobi iz cijele županije.

Rijeka Omiljena destinacija Rekordna turistička godina za Rijeku

Upravo za njih uređena je 106 tisuća kuna vrijedna senzorna soba. Kako je kazala Javorka Milković, defektolog rehabilitator, senzorna soba je prostor opuštanja i relaksacije, koji omogućava djeci lakše usvajanje znanja. Soba je opremljena kako bi stimulirala upravo ona osjetila važna u terapijskom radu s djecom oštećena vida – na podnim i zidnim klavijaturama djeca mogu vježbati motoriku i snalaženje u prostoru, osjetilo dodira stimuliraju taktilne ploče, dok su za slabovidnu djecu, odnosno djecu s ostatkom vida, nabavljene različite lampe i cijevi s mjehurićima koje mijenjaju boje i stimuliraju vid, izvijestili su iz Grada Rijeke.

Soba je izgrađena i opremljena sredstvima prikupljenim u humanitarnoj akciji koju organizirali Udruga Riječko srce i Kanal RI, uz podršku niza institucija i brojnih pojedinaca. Riječ je o trećoj po redu humanitarnoj akciji 'Sve za našu djecu' koja je završila velikim humanitarnim koncertom na Trgu Riječke rezolucije u svibnju, a svi građani su mogli dali svoj novčani prilog zvanjem humanitarnog telefona.

Rijeka ukrašena povodom blagdana Sv Vida u Ulici Ivana Grohovca Novi inovativni riječki kulturni centar RiHub otvara se 25. rujna

Zahvalu svima koji su na bilo koji način sudjelovali u humanitarnoj akciji uputila je ravnateljica Oš Pećine Jasna Vukonić-Žunić.

"Dugo smo maštali o senzornoj sobi, ali nismo znali kako doći do nje sve dok nismo naišli na poziv Udruge Riječko srce, koja je upravo naš projekt odabrala za ovogodišnju humanitarnu akciju, u kojoj je cijela Rijeka bila jedno veliko riječko srce", kazala je Vukonić-Žunić.