Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
županija uložila oko tri milijuna kuna

Otvoreni novi prostori Prve sušačke hrvatske gimnazije – kreće rad u jednoj smjeni

Otvorenje prve sušačke gimnazije
1/8
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
Uređeno je deset učionica, dva profesorska kabineta te tri uredska prostora – ukupno oko 1.500 četvornih metara

Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci svečano je započela obilježavanje 390. obljetnice osnutka i neprekinutoga rada otvaranjem novouređenih prostora na trećem katu zgrade, koje Gimnazija dobiva na korištenje nakon što je iz njih iselila Medicinska škola.

Uređeno je 10 učionica, dva profesorska kabineta te tri uredska prostora – ukupno oko 1.500 četvornih metara. U radove je Primorsko-goranska županija uložila oko tri milijuna kuna. Nove prostore otvorili su predsjednik Županijske skupštine PGŽ Erik Fabijanić i ravnateljica Prve sušačke hrvatske gimnazije Đudita Franko. Svečanosti je u ime Grada Rijeke nazočio zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

Useljenje u nove prostore, čime Gimnazija na korištenje dobiva cijelu svoju zgradu, omogućuje i reorganizaciju rada škole u samo jednu smjenu. Već od sljedećega tjedna 641 učenik i više od 60 djelatnika Gimnazije sve će svoje aktivnosti odrađivati između 8 i 16 sati.

"Useljenje u novouređene prostore i organizacija rada u jednoj smjeni vrlo su važni za gimnazijski rad danas i u budućnosti jer nam svima daju ogromne mogućnosti, nove izazove, nove poglede i stvaranje vizije gimnazijskoga života", rekla je na svečanosti ravnateljica Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci Đudita Franko, priopćeno je iz Grada Rijeke.

Otkrivena je i spomen-ploča koja svjedoči o ovome važnom trenutku. Prije gotovo četiri stoljeća, 23. studenoga 1627., osnovan je u Rijeci Isusovački kolegij, jedna od prvih obrazovnih ustanova u ovome dijelu Europe. Prvo je djelovao u današnjem Starom gradu, kod katedrale sv. Vida. Tijekom godina mijenjala su se imena i lokacije, škole je iz okrilja crkve preuzela svjetovna vlast, ali obrazovanje se do danas nije prekidalo.

Zgrada u Gajevoj ulici u Rijeci, u kojoj Prva sušačka hrvatska gimnazija i danas djeluje, izgrađena je krajem 19. stoljeća: „Kraljevska velika gimnazija riječka“ preselila je na Sušak 1896. godine iz tada mađarizirane Rijeke i tako održala kontinuitet obrazovanja na hrvatskome jeziku.

Obilježavanje 390. obljetnice rada Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović nastavlja se 23. studenoga. Euharistijsko slavlje bit će u katedrali sv. Vida, a u gimnazijskoj zgradi otvaraju se izložbe, održava svečana sjednica i predstavlja leksikon znamenitih učenika Gimnazije.