Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Zaprešić i drugu godinu zaredom među "najpametnijim" gradovima srednje veličine

Pametna i zelena rješenja za kvalitetniji život Zaprešićana

Foto: Grad Zaprešić
– Cilj je implementacijom pametnih rješenja u raznim područjima prije svega olakšati život našim sugrađanima – istaknuo je gradonačelnik Željko Turk, uvjeren kako će i Strategija razvoja pametnog grada donijeti brojne novitete u javnoj upravi, turizmu i javnim politikama za mlade

Među “najpametnijim” gradovima srednje veličine našao se i Zaprešić, i to drugu godinu zaredom, u konkurenciji s Koprivnicom, Đakovom, Jastrebarskim i Šibenikom. Portal Gradonačelnik.hr i Hanza Media s agencijom  Ipsos te konzultantskom tvrtkom 
Apsolon, održali su izbor najboljih gradova u Smart City i Eco City kategoriji.

Zaprešićki aduti bili su, među ostalim, i činjenica da su sva parkirna mjesta na području grada pokrivena mobilnom naplatom, u top-tri je prema broju putnika u javnom gradskom i prigradskom prometu na području grada u 2020. godini u kategoriji srednjih gradova, kao i po udjelu energetski učinkovite javne rasvjete (100 posto).

Obnovljivi izvori

Zaprešić je u samom vrhu i po proizvodnji energije iz obnovljivih izvora (iz postrojenja i izvora kojima upravlja Grad i gradske tvrtke i institucije), kao i po udjelu mjernih mjesta sa senzorskim prikupljanjem podataka u sustavu vodoopskrbe u odnosu na ukupan broj mjernih mjesta (100 posto), ističu u Gradu. Nagrada Eco City dodijeljena je Gradu Osijeku.

Od gradova kandidata u ovome izboru tražili su se, među ostalim, informacije i podaci o strateškim gradskim dokumentima gospodarenja otpadom, izgrađenim  biciklističkim stazama na području grada, energetski učinkovitim projektima poput ugradnje solara na lokalnoj infrastrukturi te broju punionica za električna vozila na području grada.

Uz sve navedeno, Zaprešić se još može pohvaliti i izgradnjom nove odlagališne plohe, sa šest potpuno energetski obnovljenih zgrada kojima upravlja Grad, gradnjom  sustava odvodnje u sklopu projekta “Za čisto i bistro”, senzorima za praćenje kvalitete zraka u svim vrtićkim sobama i učionicama osnovnih škola, solarnom  elektranom na krovu novootvorene školske sportske dvorane.

– Cilj je implementacijom pametnih rješenja u raznim područjima prije svega olakšati život našim sugrađanima – istaknuo 
je gradonačelnik Željko Turk, uvjeren kako će i Strategija razvoja pametnog grada donijeti brojne novitete na razini javne uprave, 
turizma i određenih javnih politika za mlade, doprinoseći time viziji Zaprešića kao mjesta visoke kvalitete života.

Kreativna IT industrija

Inače, Strategija predviđa pametnu upravu koja digitalnim alatima osigurava kvalitetnu i brzu uslugu, transparentnost i participaciju u upravljanju, zatim pametni turizam temeljen na održivim i uključivim modelima komunikacije i posredovanja sadržaja turistima, inovativno gospodarstvo usmjereno na jačanje mladih poduzetnika i kreativne i IT industrije, ali i veće uključivanje mladih osiguravanjem interaktivnih i inovativnih sadržaja i  participacije za mlade ljude i obitelji kao preduvjet gospodarskog i društvenog razvoja grada.