Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Srednjoškolci osmislili Coin Piggy

Pametne kasice prasice koje će motivirati djecu na štednju novca

Coin Piggy
Foto: Grad Koprivnica
Uz pomoć ove kasice djeca uče čuvati svoj džeparac, skupljati novac do željenog iznosa i samostalno raspolagati novcem

Micro:bit radionice u Koprivničkom poduzetniku rezultirale su okupljanjem mladog tima srednjoškolaca koji su uz pomoć micro:bitova i dodatne opreme i materijala osmislili kreativno rješenje pametne kasice prasice koja će motivirati djecu na štednju novca.

Edukator Matija Kolarić je sa svojim timom, učenicima Obrtničke škole Koprivnica Antoniom Janachom i Ivom Kolarić prihvatio ovaj zanimljiv izazov. Namjera je da projekt bude osmišljen tako da ga i drugi učenici mogu izraditi prema uputama. Uz pomoć ove kasice djeca uče čuvati svoj džeparac, skupljati novac do željenog iznosa i samostalno raspolagati novcem.

– Naša pametna kasica prasica, koju smo nazvali Coin Piggy, posebna je po tome što ju treba protresti svaki put kad ubacimo novčić, a na mico:bit uređaj unesemo taj iznos kako bi se pribrojio novcu koji se već nalazi unutra. Na glavnom micro:bitu je unaprijed unesen željeni iznos novaca koji želimo skupiti te Arduino uređaj pregledava trenutnu svotu i kasicu nije moguće otvoriti sve dok se taj iznos ne skupi. Tada se bravica na vratima spušta i moguće je otvoriti vrata. Kako bi kasica bila interaktivna, jedan micro:bit prati koliko često unosimo novac, ako ne unosimo više od četiri dana, kasica je tužna – objasnio je Matija.

Osmislili su aplikaciju za pametne telefone u kojoj je moguće vidjeti trenutno stanje novaca, GPS lokaciju kasice, grafički prikaz štednje i panic mod za hitno otključavanje kasice.

Foto: Grad Koprivnica

Na natječaju “Kreativni projekti s micro:bitom: pametna kasica prasica” mogli su sudjelovati timovi iz svih ustanova koje su uključene u STEM revoluciju , a objava rezultata će biti tijekom ovog tjedna. Timovi koji ponude najinovativnija rješenja imat će priliku prezentirati svoje projekte na PBZ Novathonu u Zagrebu, 24-satnom natjecanju za programere, web dizajnere, stručnjake za marketing i studente srodnih područja, priopćili su iz Grada Koprivnice.

Kod izrade Coin Piggy na laseru je pomogao Hrvoje Pavleš, član tima Koprivničkog poduzetnika.