Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Šokački stan prije dvije godine bio je neiskorišteni potencijal, a sad je na putu da postane turistički hit

Panonnia Gourmet – nova turistička priča iz Vinkovaca uz pomoć fondova EU

1/3
Foto: Vinkovci
- Želja nam je ovdje otvoriti restoran, da kuhari i konobari pronađu svoje radno mjesto i da tu iznikne nova gastronomska ponuda - kaže vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić

Prije dvije godine Šokački stan, nedaleko od Vinkovaca, bio je samo još jedan neiskorišten turistički potencijal na području grada i županije. S realizacijom prekograničnog projekta “Panonnia Gourmet” to se promijenilo te je od nekadašnjeg PIK-ova stana, kako ga nazivaju brojni građani, napravljen reprezentativan gastronomski centar, ali i prostor za opuštanje i uživanje u prirodi, tradiciji i kulturi.

Dodatna ponuda

– Prije samo 24 mjeseca ovaj Šokački stan bio je potpuno neiskorišten turistički potencijal, a danas svjedočimo novoj turističkoj priči na području grada Vinkovaca. Svjedočimo i tome kako naše ideje mogu postati i stvarna djela, osobito uz pomoć fondova iz Europske unije.  Znali smo da smo na dobrom  putu i da ne smijemo tu stati – rekla je direktorica vinkovačke razvojne agencija VIA Danijela Slipčević.

Voditeljica projekta iz Vinkovačke razvojne agencije VIA Marina Hodak Domaćinović objasnila je kako je radovima obuhvaćena rekonstrukcija oko 600 kvadrata glavne zgrade Šokačkog stana. Radilo se na krovu, trijemu, fasadi, blagovaonici, kuhinji, uredu, a radilo se i na uređenju dvorišta. Najavila je kako su u planu i mnogi dodatni sadržaji koji će naknadno konkurirati za EU potpore.

– Razvojem zajedničke gastroponude, rastom kapaciteta sudionika i sveukupnim povećanjem atraktivnosti prekogranične 
suradnje turizam se prepoznaje kao jedan od ključnih čimbenika za gospodarski rast. U sklopu Gourmet akademije polaznici 
imaju priliku upoznati tradicionalna jela, sirovine s područja i načine njihove upotrebe kroz stare i zaboravljene, ali inovativne 
recepture. Projekt će donijeti pozitivan utjecaj na cjelokupan regionalni turizam, a upravo on je glavni pokretač nekih novih sadržaja i novih ideja – rekla je Domaćinović.

Prekogranični projekt

Završnoj konferenciji “Panonnia Gourmet” projekta nazočio je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, koji je rekao da je turizam doživljaj i priča, a da na ovome mjestu sada progovara jezik identiteta, suradnje, pitomosti i rada čovjeka bogate prošlosti kroz projekt koji promišlja svoju budućnost.

– Grad Vinkovci od početka je uključen prepoznavši projekt na koji danas može biti ponosan svaki Vinkovčanin. Gotovo da i nema Vinkovčanina koji barem jednom nije ovdje provodio vrijeme. Želja nam je ovdje otvoriti restoran, da kuhari i konobari pronađu svoje radno mjesto i da tu iznikne  nova gastronomska ponuda. Ovaj prekrasan prostor sigurno može doprinijeti našoj turističkoj ponudi – rekao je Bosančić.

Nositelj projekta je Sveučilište Educons iz Novog Sada, a partner na projektu je Turistička zajednica općine Irig iz susjedne Republike Srbije. Ukupna vrijednost  projekta iznosi gotovo 1,5 milijuna eura, a sufinanciran je iz IPA  II. programa sa 65 posto ukupnog 
iznosa sredstava.