Izbornik
Naslovnica Gradovi Split 1192 pregleda
Smanjenje prometnih gužvi

Parking jeftiniji do 30 posto uz aplikaciju koja pronalazi slobodno mjesto

Promet, gužva Split
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
U Splitu ima 92.000 registriranih vozila i tek 7000 parkirnih mjesta koja se naplaćuju te se procjenjuje da nedostaje najmanje 5000 mjesta

Splićani uskoro dobivaju aplikaciju koja će, najavljuju iz Grada, znatno doprinijeti smanjenju prometnih gužvi i olakšati vozačimam pronalazi slobodnog mjesta za parking.

Ugovor za realizaciju projekta Split Smart City Parking potpisali su na Ekonomskom fakultetu Marko Bartulić, direktor tvrtke „Split parking“, Gordana Kovačević, predsjednica tvrtke „Ericsson Nikola Tesla“ i Mateo Perak, direktor tvrtke "Profico", izvijestili su iz Grada.

Tim ugovorom, vrijednim 2,88 milijuna kuna osigurava se implementacija 1300 senzora na parkiralištima te izrada aplikacije koja je besplatna. Inicijator projekta je „Split parking“, a njegovom realizacijom grad Split aktivno kreće u primjenu „Smart city“ rješenja, koja će Splitu omogućiti da postane grad budućnosti, u kojem će se građanima nuditi efikasna i jednostavna rješenja za ugodniji život.

Naime, kako je rečeno, u Splitu ima 92.000 registriranih vozila i tek 7000 parkirnih mjesta koja se naplaćuju te se procjenjuje da nedostaje najmanje 5000 mjesta. Već je izrađen pilot projekt koji je pokazao da u vrijeme najvećeg pritiska na parkirališta ostaje 20 posto slobodnih mjesta.

- Broj vozila se značajno povećava kada dođu turisti i ljudi iz okolice. Aplikacija će pomoći da građani ne lutaju tražeći slobodno mjesto. Druga faza će biti da se promet preusmjerava tamo gdje ima mjesta, da bi se izbjegle nepotrebne gužve u centru - rekao je Bartulić. Za sada je aplikacija dostupna samo za iPhone, a za mjesec dana će biti i za Android aparate. Najavio je i da će cijena parkinga biti povoljnija 20 - 30 posto od SMS plaćanja, jer se neće plaćati naknada teleoperaterima u iznosu 65 do 69 lipa, niti sama SMS poruka.

Jedan od glavnih problema u gradu

Govoreći da je ovo jedan od prvih projekata njegove tvrtke u Hrvatskoj, već renomirane u Evropi, Mateo Perak, je izrazio uvjerenje u uspjeh.

- Osim brojnih dobrobiti za korisnike, aplikacija će rezultirati i benefitima za Split parking koji će, zahvaljujući njoj, imati točne informacije s terena na osnovu kojih će donositi odluke i kvalitetnije planirati budućnost. Kao splitska tvrtka sa međunarodnim referencama vjerujemo da ćemo ovaj projekt uspjeti plasirati i na inozemno tržište - rekao je Perak.

U ime jednog od nosilaca projekta direktorica Kovačević je istakla snažan rast novih tehnologija i brzinu digitalizacije u društvu koje sve idu ka tome da se digitalizira svaka društvena djelatnost. Odjel njene tvrtke u Splitu trenutno zapošljava čak 500 inženjera koji rade na najsofisticiranijim proizvodima, uz usku suradnju sa Splitskim sveučilištem, što je, po njenim riječima, uz hrabrost i viziju, jedna od temeljnih pretpostavki iskoraka ka stvaranju pametnog grada. Upravo u tom smjeru je govorio i gradonačelnik Andro Krstulović Opara, naglasivši da nam treba promjena načina razmišljanja.

- Način razmišljanja se upravo mijenja ovakvim proizvodima. Zato, hvala svima, a prije svega gospođi Kovačević, koja je u naš grad donijela još jedan element znanja, pameti i tehnologije i to u srce Sveučilišta, koje je preteklo zagrebačko. Kada tome dodamo dobru komunalnu tvrtku i uspješnu splitsku start up tvrtku dobijemo sjajnu priču. To nas veseli, jer, to je mali korak za komunalnu tvrtku, ali veliki za Split, jer počinjemo s promjenama. Drago mi je da su ovdje predstavnici medija. Vjerujem da su ovdje kako bi izvještavali o budućnosti našeg grada. Ovo je dobra vijest za naš grad. Vijest koja najavljuje budućnost našeg grada – pametni – smart city i da će tu poruku prenijeti onima koji nisu ovdje i koji nisu vjerovali da idemo prema pametnom gradu. Ovo pokazuje da se u Splitu može raditi kreativna industrija, da se može raditi pametno i smišljati novi projekti. Sudionici projekta su krenuli u posao kojeg smo svi istaknuli kao jedan od glavnih problema u našem gradu i pokazali da se ne bojimo hvatati u koštac s problemima. Problem parkinga je možda najveći problem u našem gradu, koji tišti svakog našeg građanina i našeg gosta. On je ilustracija problema s kojima se susreću veliki gradovi, a naš posebno. Idemo rješavati s najboljom ekipom i najboljim rješenjima. Vjerujem da će na sljedećem susretu vodstva naših komunalnih poduzeća usvajati ovakva pametna rješenja i ubrzati transformaciju i umreženost u našem gradu - rekao je splitski gradonačelnik čestitajući sudionicima projekta.