Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci 171 pregleda
Građanska inicijativa

Peticija za vraćanje Općinskog suda u Vinkovce

Peticija za vraćanje suda u Vinkovce
Foto: Branimir Bradarić
Do izmještanja suda u Vinkovcima došlo je radi reorganizacije pravosuđa koja je provedena u vrijeme bivšeg ministra pravosuđa Orsata Miljenića

U organizaciji neformalne građanske inicijative danas je u Vinkovcima započelo potpisivanje peticije kojom građani traže povratak Općinskog suda u Vinkovce. Neda Brčić je tom prilikom pojasnila kako je do izmještanja suda u Vinkovcima došlo radi reorganizacije pravosuđa koja je provedena u vrijeme bivšeg ministra pravosuđa Orsata Miljenića. Tada su sudovi u Vinkovcima i Županji pripojeni Općinskom sudu u Vukovaru. Prema njezinim riječima tada je dio sudaca i službenika iz Vinkovaca upućen na rad u Vukovaru što sve u konačnici uzrokuje znatne troškove za državni proračun, same suce i odvjetnike, ali i građane.

- Svi kazneni predmeti su u toj reorganizaciji dodijeljeni sucima u Vukovaru što za posljedicu ima da si sudionici tih postupaka svakodnevno moraju putovati do Vukovara na zakazane rasprave. Sve to opet iziskuje više vremena i troškova i brojne druge probleme kojih do reorganizacije nije bilo - rekla je Brčić.

Vinkovčani su svoj zahtjev uputili i svim političkim opcijama u Vinkovcima, ali i saborskim zastupnicima, ministru… Dodala je kako danas svi pričaju o projektu Slavonija te da i povratak Općinskog suda u Vinkovce i Županju mora biti sastavni dio toga projekta uz proglašavanje cijele Vukovarsko-srijemske županije područjem posebne državne skrbi. Navela je kako će se peticija ovoga vikenda potpisivati u Vinkovcima, a idućega vikenda u Županji te će biti upućena mjerodavnim institucijama.