Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Damir Ruk iz Koprivničkih voda:

Piškornica nema utjecaja na pitku vodu i crpilište Ivanščak te na površinske vode

Piškornica
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Piškornica nema utjecaja na pitku vodu i crpilište Ivanščak te na površinske vode

Utjecaj odlagališta otpada Piškornice na podzemne i površinske vode, unatoč stalnom praćenju okoliša, nije moguće pravilno procijeniti, a kako je u ponedjeljak na predstavljanju izvješća o monitoringu voda rekao Damir Ruk iz Koprivničkih voda, bez obzira na to, odlagalište Piškornica nema utjecaja na pitku vodu i crpilište Ivanščak, ni na površinske vode, to jest potok Gliboki. 

Gradsko vijeće Koprivnica Tematska sjednica Gradsko vijeće protiv spalionice otpada na području Piškornice

Utjecaj odlagališta otpada Piškornica na podzemne i površinske vode, nije moguće pravilno procijeniti, među ostalim i zato što su mjerni instrumenti početkom devedesetih postavljeni preplitko te zato što nema podataka koji se mogu usporediti s razdobljem kad se na Piškornici nije odlagao otpad, rečeno je na predstavljanju izvješća Radne skupine o monitoringu površinskih i podzemnih voda na tom odlagalištu. U toj su skupini mjerodavni iz tvrtaka Piškornice i Koprivničkih voda te iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

Kako je rečeno na  predstavljanju izvješća, nije poznato nulto stanje, to jest nema podataka o kvaliteti podzemnih voda prije nego što se na Piškornici počeo odlagati otpad, a to je bilo 1982. Također, kako je rečeno, desetljećima se na odlagalištu i oko njega nisu kontinuirano pratili svi parametri, što je odraz neusklađene zakonske i operativne regulative. Mjerni instrumenti postavljeni su preplitko, a u prostoru su raspoređeni tako da uzimanje uzoraka ne pruža usporedive podatke. Podsjetili su da je tvrtka Piškornica od koprivničkog Komunalaca 2015. godine preuzela upravljanje odlagalištem.

Mišel Jakšić Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić 'Pitanje je što će se još otkriti o poslovanju Piškornice'

Damir Ruk iz Koprivničkih voda rekao je da odlagalište Piškornica nema utjecaja na pitku vodu i crpilište Ivanščak te na površinske vode, to jest potok Gliboki.  Viši stručni suradnik za zaštitu okoliša u tvrtki Piškornici - sanacijskom odlagalištu Nikola Martinaga izvijestio je da će naručiti izradu prijedloga daljnjeg praćenja stanja voda i tla s jasnim smjernicama o načinu i učestalosti uzimanja uzoraka.

I ovakvo uzimanje uzoraka kakvo danas imamo pokazalo je promjenljivost vrijednosti pojedinih parametara, rekao je član radne skupine  Martinaga.

Na upit je li rast prisutnosti teških metala, poput arsena, cinka i željeza, posljedica požara na odlagalištu, odgovorila je Jasna Nemčić-Jurec iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

"Rast arsena u podzemnim vodama je u nekim razdobljima očita, ali ta se pojava ne može povezivati isključivo s odlagalištem. Niz je faktora koji su mogli utjecati na rast tih vrijednosti, a jedan od njih može biti tretiranje okolnih polja pesticidima", rekla je Nemčić-Jurec i dodala kako sumnja da je gašenje požara i zalijevanje odlagališta vodom donijelo teške metale u podzemne vode jer je prekratko razdoblje da bi oni došli do te dubine.

Piškornica Predstavljeni rezultati ispitivanja zagađenosti Bivši direktor Piškornice još nije vratio milijunski bonus