Izbornik
Naslovnica Gradovi Našice
Radovi u sklopu aglomeracije Našice započeli su i u Granicama, a vrijede 33,6 milijuna kuna

Pitka voda svim domaćinstvima, a time i bolji životni uvjeti

Foto: Našice
- Kada se završi Aglomeracija Našice, ostvarit će se 99 posto pokrivenosti vodoopskrbe, što je znatno iznad standarda Republike Hrvatske – kaže Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda

Europski projekt “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice” predstavljen je nedavno u Granicama. Povod je bio početak gradnje linijskih objekata na širem našičkom području, odnosno dogradnja vodnokomunalne infrastrukture. Vrijednost ove aktivnosti iznosi 26,949.717 kuna bez PDV-a, odnosno 33,687.147 kuna s PDV-om.

Povijesni projekt

– Cilj nam je donijeti vodno-komunalnu infrastrukturu koja će ljudima omogućiti bolji komunalni standard i zdravije uvjete za život, a možda će to biti i poziv ljudima da se ovamo dosele. Konferencijom je službeno otvoreno i zadnje gradilište u sklopu projekta, što je dokaz da se brine o svakom, pa i najmanjem kutku Hrvatske – rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Uz njega, na konferenciji za medije u Gljivarskom domu u Granicama bili su i zamjenik generalnog direktora Davor Vukmirić te Željko Kovačević, direktor VGO-a Osijek. Dogradnjom vodnokomunalne infrastrukture šireg našičkog područja omogućit će se pitka voda u svim domaćinstvima koja je do sada nisu imala, a osnovni je to preduvjet za bolju kvalitetu života svih mještana grada Našica i okolnih naselja. Istaknuo je to i gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba.

– Ovo je važan trenutak i povijesni projekt ne samo za grad Našice, nego i širu okolicu. Teško je u 21. stoljeću govoriti o osiguravanju pitke, čiste vode, te je upravo to glavno pitanje na ekonomskoj, gospodarskoj i svjetskoj razini, stoga će naselja koja nisu imala vodu sada biti opskrbljena – rekao je gradonačelnik Kašuba, zahvalivši svim sudionicima projekta na svemu što je do sada  napravljeno.

Cijeli projekt, a posebno početak radova u Granicama, važan je i za tvrtku Našički vodovod d.o.o. jer, istaknuto je, i građani napokon vide da radovi napreduju odličnom dinamikom.

Našice iznad standarda RH

– Ostvaruje se  ono za što smo mislili da je daleko, a ljudi su komentirali da neće biti ni za 50 godina. Radovi su započeli, a vjerujem da će se završiti do kraja godine. Izuzetno mi je drago što ćemo našim sugrađanima koji stanuju dalje od središta grada omogućiti pristup vodi čime se osigurava bolji i kvalitetniji životni standard – kazao je Oto Dudjak, predsjednik uprave Našičkog vodovoda.

Zoran Škorić, predstavnik Zajednice izvođača – OSIJEK KOTEKS d.d. Osijek, Vodovod-montaža d.o.o. Osijek i Gravia d.o.o. Osijek, naglasio je da je vrijednost projekta 27 milijuna kuna prema ugovoru za koji je određen rok od dvije godine. Ukupna vrijednost projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice” iznosi 207,823.212 kuna, a najveći udio od 116,461.395 kuna u sufinanciranju dolazi iz sredstava Europske unije, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Projektom  je predviđeno proširenje, odnosno rekonstrukcija sustava vodoopskrbe, kao i sustava odvodnje, povećanje broja korisnika usluge vodoopskrbe te odvodnje i pročišćavanje i optimiziranje tlakova u vodoopskrbnoj mreži te poboljšanje sustava daljinskog nadzora i upravljanja sustavom vodoopskrbe.

Otvaranje gradilišta u Granicama, rečeno je, “dokaz je da se uistinu brine o svakom kutku Lijepe Naše”.

– Hrvatske vode rješavaju pitanje vodoopskrbe na svim, pa i ovim najudaljenijim područjima. Kada se završi Aglomeracija Našice, ostvarit će se 99 posto pokrivenosti vodoopskrbe, a gotovo jednako kao i odvodnje na ovom području, što je znatno iznad standarda Republike Hrvatske – zaključio je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.