Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Objavljeni financijski izvještaji KC Plina i KC Opskrbe

Plinska poduzeća u vlasništvu RWE-a i Komunalca imala blizu 4 mil. kn dobiti

Foto: Robert Mihaljević
Koprivnica plin ostvario je prošle godine neto dobit od 3,2 milijuna kuna, što je 11 posto manje nego prethodne godine

Rješavanjem višedesetljetnog problema s grijanjem na Trgu kralja Tomislava u Koprivnici njemačka tvrtka RWE koja je prije dvije godine preuzela gradska poduzeća za plinski biznis pokazala se kao pravi partner Koprivnice.

Koprivnica vodoopskrba MINIMALNI GUBICI Unatoč pucanju cijevi Koprivnica gubi najmanje vode

U toplinski sustav u tom kvartu koji se dotad grijao iz Podravkine neučinkovite kotlovnice uloženo je oko četiri milijuna kuna. Projekt je u cijelosti financiralo poduzeće Koprivnica plin u kojem RWE drži 75 posto, a gradska tvrtka Komunalac 25 posto.

Partnerski odnos njemačke tvrtke u Hrvatskoj i Koprivnice potvrđen je i nedavno zajedničkom odlukom o raspodjeli dobiti koju je lani ostvarilo poduzeće Koprivnica plin, distributer tog energenta koji u vlasništvu ima cijelu plinsku mrežu na širem području grada.

Podijelili dobit

Koprivnica plin ostvario je prošle godine neto dobit od 3,2 milijuna kuna, što je 11 posto manje nego prethodne godine. Skupština tvrtke koju čine predstavnici RWE-a i Komunalca odlučila je nedavno cijelu dobit isplatiti svojim vlasnicima. RWE-u tako ide 2,4 milijuna kuna, a koprivničkome Komunalcu na račun je već sjelo 800.000 kuna.

Slikar Zlatko Kauzlarić Atač Slikar Zlatko Kauzlarić Atač predložen za počasnog građanina 'Koprivnica je grad koji se fantastično razvija, hvala što su me se ljudi sjetili'

Inače, distributer Koprivnica plin imao je prošle poslovne godine ukupan prihod od 14,2 milijuna kuna, što je pad od 6,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Pad prihoda ostvaren je unatoč činjenici što je kroz njihove cijevi prošlo osjetno više plina nego tijekom 2017. Riječ je o strogo reguliranoj djelatnosti pa iznose naknade koju distributeri mogu ubirati po prostornom metru distribuiranog plina krajnjim potrošačima određuje Hrvatska energetska regulatorna agencija. Taj je iznos osjetno niži nego prijašnjih godina i postoje neke naznake da će padati i u idućem razdoblju.

Drugo zajedničko poduzeće RWE-a i Komunalca, poduzeće Koprivnica opskrba koje se bavi prodajom plina krajnjim potrošačima, ostvarilo je prošle godine oko 78 milijuna kuna ukupnih poslovnih prihoda. To je čak 40 posto više nego godinu ranije. No neto dobit istodobno je iznosila 523.000 kuna i bila je za trećinu manja.

Zašto je dobit osjetno niža ako je prihod mnogo veći? Razlog je jednostavan: tržište je posve liberalizirano pa se za najveće potrošače – Podravku, Belupo, Carlsberg, Hartmann, Bilokalnik – tuku mnoge plinske tvrtke iz Hrvatske. Rezultat? Ako želiš pobijediti na nadmetanju, ponekad moraš ponuditi cijenu koja je na granici isplativosti.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić Novi sustav Koprivnica prvi grad s digitaliziranom nabavom

Danas bi im pala vrijednost

To je, u svakom slučaju, odlična vijest za potrošače, ali loša za opskrbljivače plinom. I to je jedan od dokaza da su gradske vlasti i Komunalac donijeli dobru odluku kad su prije dvije godine odlučili prodati svoje plinske tvrtke. Danas bi im zbog potpune liberalizacije i jake konkurencije osjetno pala vrijednost.

Prema odluci Skupštine Koprivnica opskrbe, koju čine predstavnici RWE-a i Komunalca, cijela se lanjska dobit poduzeća zadržava i ne isplaćuje se vlasnicima.