Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
Medicinske sestre liječnicu optužuju za mobbing

Pobuna u sisačkoj bolnici: 'Voditeljica odjela nas omalovažava i iscrpljuje'

Odjela intenzivnog liječenja u sisačkoj bolnici
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
Uvijek smo mi krivi za sve, dojam je da se, otkad je postala voditeljica, dr. Gordana Živanović teško nosi s radnim stresom i odgovornošću te to onda reflektira putem mobbinga na osoblje. Liječnike ne dira, ali sestre su tu uvijek da prime njene "udarce, kažu sestre

Čak je sedam medicinskih sestara s Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu sisačke Opće bolnice dr. Ivo Pedišić odlučilo potražiti pravnu zaštitu i pomoć pravobraniteljice zbog, kako kažu, narušenih odnosa i mobbinga na tom odjelu.

Još više ih je bilo otvorilo bolovanje, ne mogavši više izdržati stres na poslu. Kao krivca za takvu situaciju sestre ističu ponašanje voditeljice Odjela dr.sc. Gordane Živanović Posilović, dr.med. Razgovarali smo s desetak sestara i liječnika na odjelu i svi se slažu da su odnosi više nego narušeni, toliko da je rad na odjelu postao jako mučan.

- Ne želimo mi nikome uništiti život niti karijeru. Dr. Živanović je godinama radila na ovom odjelu, a problemi su počeli tek njenim imenovanjem za voditeljicu odjela prije 18 mjeseci. Jednostavno, nemoguća je zdrava komunikacija. Omalovažava, viče, iscrpljuje osoblje. Upozoravali smo dugo upravu koja nije reagirala, nemamo drugi izlaz više. Pa to traje 18 mjeseci bez reakcije – govori nam Gordana Gavrić, viša medicinska sestra koja na odjelu radi od 1999. godine.

Kako nam sestre kazuju od 2000. godine izmijenila su se četiri voditelja odjela, i nikada nije bilo ovakve situacije.

- Nakon toliko konstantnog stresa ti jednostavno više ne možeš raditi, umorni smo, izmučeni. Svi mi volimo svoj posao, no sada tamo ne možemo raditi, psihički smo uništeni. Služba se urušila skroz – kazuje nam još jedna dugogodišnja sestra s Odjela.

- Uvijek smo mi krivi za sve, dojam je da se, otkad je postala voditeljica, dr. Živanović teško nosi s radnim stresom i odgovornošću te to onda reflektira putem mobbinga na osoblje. Liječnike ne dira, ali sestre su tu uvijek da prime njene "udarce"– kazuje nam još jedna djelatnica odjela koja se više ni ne želi vraćati na Odjel kojeg vodi dr. Živanović.

Kako ističu ravnatelj bolnice dr. Tomislav Dujmenović je upoznat sa situacijom na Odjelu i obećao im je još krajem godine riješiti situaciju, ali nije.

- Ne znam zbog čega se tolerira takvo ponašanje voditeljice kao i produljenje nezdrave situacije na odjelu. Dr. Živanović je u svojim očitovanjima isticala da smo mi opasni za pacijente što nije točno. Istina je da smo zbog njihova nemara mi postali pacijenti. Sada nam govore da smo osramotili bolnicu jer smo izašli u medije, no nemamo izbora, samo želimo pokrenuti rješavanje situacije – kazuje G. Gavrić.

Foto: Edina Žuko/PIXSELL

'Nisu prihvatile organizacijske promjene'

U jednom trenutku je na odjelu na bolovanju istodobno bilo 14 medicinskih sestara, a riječ je o odjelu gdje je brzina reakcije jako bitna.

Ravnatelj bolnice dr. Dujmenović smiruje situaciju. Ističe kako je rad na odjelu normalan, kako su osoblje na bolovanju zamijenili drugim i da pacijenti nisu ugroženi. Kazuje i kako je dr.sc. Gordana Živanović-Posilović, nakon imenovanja na mjesto voditeljice Odjela, uvela promjene u organizaciji rada koje su iziskivale i određene promjene u radu sestara.

- Glavna sestra na Odjelu, koja je zbog neslaganja s voditeljima već promijenila više odjela, zajedno s još nekoliko sestara, nije prihvatila organizacijske promjene, a sve je kulminiralo kad je na bolovanje isti dan otišlo osam sestara s Odjela, što je moglo ozbiljno ugroziti rad toga važnog Odjela. Brzo su pozvane sestre koje su nekoć radile na tom odjelu te novozaposlene sestre te smo od prvog dana iznenadnog njihova bolovanja omogućili normalno funkcioniranje Odjela. Tako je sve do danas – ističe dr. Tomislav Dujmenović koji u sporu daje potporu dr. Živanović-Posilović.

- Doktorica je brzom intervencijom spriječila ono što je moglo postati ozbiljnom krizom te je time pokazala sposobnost nošenja s teškim situacijama i spremnost na suradnju, što je i činila tijekom svog cijelog 20-godišnjeg rada. Cijelo to vrijeme doktorica nije imala sukobe sa sestrama, kolegama sa svog odjela ili drugih odjela – dodaje dr. Dujmenović osuđujući ljudsko i profesionalno vrijeđanje djelatnika bolnice i same bolnice proteklih dana u javnosti.

- Odjel ima 50 zaposlenih, trenutačno ih je šest na bolovanju, ako tko bude zatražio premještaj nećemo ga priječiti, kao i do sada u bolnici. Nećemo poduzimati represivne mjere prema nikome, no žalostan sam što je puno ružnih riječi izrečeno proteklih dana – zaključuje dr. Dujmenović.