Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
bjelovar

Počela modernizacija javne rasvjete, zamijenit će 4000 svjetiljki

Rasvjeta u Bjelovaru
1/2
Foto: Bjelovar
Riječ je o projektu vrijednom ukupno 1,436.840 eura koji će donijeti znatne uštede i zahvaljujući kojem će se u Bjelovaru zamijeniti svjetiljke u dvije trećine grada

Počela je modernizacija javne rasvjete na području Grada Bjelovara, a prve su svjetiljke montirane u ulici Put žrtvama u Lugu. Ukupno će se zamijeniti 4000 svjetiljki, odnosno svjetiljke koje pokrivaju dvije trećine grada. Riječ je o projektu vrijednom ukupno 1,436.840,05 eura koji će donijeti znatne uštede.

Kredit na deset godina

– Planiramo zamijeniti dvije trećine rasvjetnih tijela na području našega grada. Grad je za to digao kredit na deset godina, kamata je 0.25 posto. Uštedjet ćemo milijune eura upravo na ovoj zamjeni rasvjete zbog smanjenja potrošnje energije, a smanjit će se i svjetlosno onečišćenje, emisija CO2. Dobit ćemo bolju, moderniju, efikasniju i štedljiviju javnu rasvjetu i ono što je najbitnije, štedit će novac poreznih obveznika grada Bjelovara – kazao je gradonačelnik Hrebak i dodao da će ušteda energije biti 60 do 70 posto, a možda i više.

– Zahvaljujem tvrtki 'Pametna energija' koja je dobila posao na javnom natječaju i koja je uzela lokalnog izvođača radova, dakle bjelovarsku tvrtku Rotor koja montira nove svjetiljke. Procjena je i da će se postavljati 60 do 70 svjetiljki dnevno i da će sve biti gotovo za otprilike tri mjeseca – dodao je Hrebak.

Svjetiljke su hrvatski proizvod, ističe izvođač radova tvrtka Pametna energija, a većina ih je već proizvedena i čekaju montažu koju kao podizvođač odrađuje bjelovarski Rotor.

Nova rasvjeta traži upola manje energije od stare, jačina svjetla se može programirati, od ponoći kad je i promet manji će svijetliti slabije i slično, snop je usmjeren na nogostupe i prometnice. Ukratko, potpuno drugačiji pristup od dosadašnje rasvjete daje i drugačiji dojam i na to su upozorili i izvođači radova. Stjepan Kusturin, član Uprave tvrtke Rotor kazao je da je ovo jedan od zahtjevnijih poslova koji obavljaju.

– Radimo na montaži javne rasvjete, imamo iskustva jer to smo već radili u Zaprešiću. Ali u roku od tri mjeseca je zahtjevno zamijeniti jer u tom poslu uvijek ima dodatnih problema koji se javljaju na terenu, no vjerujem da ćemo sve stići – kazao je Kusturin.

Fenjeri na korzu

– Fenjerima na korzu je napravljen retrofit, ubačeno je LED svjetlo, stup je povišen za 70 centimetara radi bolje osvjetljenosti. Riječ je o LED svjetiljkama ispod 3 tisuće kelvina, a dalje ćemo vidjeti – dodao je Kusturin.

Grad će za potrebe ovog projekta dići zeleni energetski kredit na deset godina s kamatom od 0,25 posto kod HBOR-a. Vjeruje se kako će se na 20 godina, koliko je procjena trajanja lampi, uštediti milijuni eura građana, a ujedno će se smanjiti emisija CO2 i svjetlosnog zagađenja jer se postavlja bolja, modernija, efikasnija, štedljivija i kvalitetnija rasvjeta. Također, u roku od deset godina planira se vratiti novac uštedom, prema procjeni između 60 i 70 posto, tako da gradski proračun neće biti oštećen spomenutim kreditom, naveo je Hrebak. Iz Rotora napominju da će ulice biti nešto slabije osvijetljene nego prije, u skladu s propisima koji su se mijenjali u zadnjih desetak godina, a oni nalažu smanjenje nivoa osvjetljenja zbog zagađenja okoliša. Pametna rasvjeta u noći sama će dodatno smanjivati intenzitet svjetlosti.

DOM u Gornjim Plavnicama više nije derutna i ruševna zgrada Bjelovar raspolaže s 19 mjesnih domova i tri sportske dvorane U uređenje i opremanje 22 objekta do 1. rujna Grad uložio 142.000 eura Osim smanjivanja gubitaka, povećava se sigurnost opskrbe grada vodom jer je to jedini vodoopskrbni dovodni cjevovod na područje grada Rekonstrukcija nužna zbog velikih gubitaka Obnova magistralnog vodovoda Delovi-Bjelovar košta 16 milijuna eura vrtić u Bjelovaru briga za djecu Mjesni dom 'Stjepan Radić' postat će gradski vrtić za dvije jasličke skupine