Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Festival u povijesnoj jezgri

Počinje dubrovačka zimska čarolija

Dubrovnik festival
Foto: Grad Dubrovnik
Gradonačelnik Vlahušić je istaknuo kako je Dubrovački zimski festival uspio vratiti život u povijesnu jezgru grada

Ovogodišnji program nadolazećeg Dubrovačkog zimskog festivala predstavili su gradonačelnik Grada Dubrovnika, direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Romana Vlašić, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Vlaho Margaretić i ravnateljica Dubrovačkih ljetnih Igara Ivana Medo Bogdanović.

Gradonačelnik Andro Vlahušić je istaknuo kako će otvorenje 3. Dubrovačkog zimskog festivala biti u subotu kada će Grad zabljesnuti u blagdanskom ruhu. Na početku predstavljanja gradonačelnik Vlahušić iskoristio je i da uputi zahvale svima onima koji su vjerovali u festival, ali i onima koji su bili skeptični, priopćeno je na stranicama Grada Dubrovnika.

Gradonačelnik Vlahušić je istaknuo kako je Dubrovački zimski festival uspio vratiti život u povijesnu jezgru grada, ali i proširiti turističku ponudu kako bi se pružio zanimljiv program tijekom cijele godine.

- Dubrovnik živi 365 dana u godini - potvrdila je direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Romana Vlašić te najavila kako će svake subote za trajanja festivala Folklorni ansambl Linđo imati redovne i uvijek atraktivne nastupe na Stradunu. Posebno je naglasila organiziranje sada već tradicionalne slatke zabave „Torta party“ i Božićne bajke koji će zasigurno razveseliti najmlađe. Zabavna manifestacija „Torta Party“ dio je dubrovačkih božićnih programa s humanitarnom namjenom, a Božićna bajka nudi poseban blagdanski doživljaj za djecu, uz tisuću i pol poklona za mališane.

Bogati glazbeni program

- Drago nam je što su Dubrovačke ljetne igre važan partner i na ovom Dubrovačkom zimskom festivalu koji broji više od 100 događanja u prvih mjesec i pol dana trajanja festivala - kazala je ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović.

Istaknula je da je sigurna kako će građani i gosti grada, pored bogatog zabavnog, prepoznati i brojne kulturne programe koji će uslijediti te izdvojila izložbu jednog od najvažnijih slikara 20. stoljeća Francisa Bacona u Umjetničkoj galeriji, brojne predstave u teatru, koncerte Dubrovačkog simfonijskog orkestra s gostima solistima, ali i zanimljive i prigodne radionice koje su ustanove i udruge pripremile za sve uzraste.

- Ovogodišnji festival imat će atraktivnu blagdansku rasvjetu i ukrase, a novost u dekorativnom smislu je sakralni dio s anđelima i Betlehemom koji će se postaviti od Palače Sponza prema Dubrovačkoj katedrali, te note naše kolende u Ulici sv. Dominika. Iako je „Medo“ zaštitni ukras festivala, na radost dubrovačke dječice, ove godine predstavit ćemo i kućicu Ivice i Marice i to na dan otvorenja Dječjeg zimskog festivala Orlandino, 25. studenoga 2016. u Parku Luja Šoletića u Gružu uz sudjelovanje učenika OŠ Ivana Gundulića i OŠ Lapad s prigodnim blagdanskim programima – najavio je pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Vlaho Margaretić.

Javni gradski prijevoznik Libertas od otvaranja festivala 19. studenoga do 8. siječnja, građane će prevoziti besplatno na svim autobusnim linijama prema povijesnoj jezgri grada. Prijevoz autobusima Libertasa bit će besplatan svakog dana u navedenom razdoblju od 17 sati do posljednjeg noćnog polaska na svim gradskim linijama koje voze od i prema povijesnoj jezgri Grada, a tome će biti pridružene i linije iz Slanog i Cavtata. „Posebna, „adventska linija“ Libertasa besplatno će voziti putnike svakodnevno na relaciji Autobusni kolodvor-Pile. Također, od početka Dubrovačkog zimskog festivala žuti, plavi i narančasti taksi vozit će po posebnoj tarifi kroz program lojalnosti za građane - zaključio je Margaretić.

Od početka festivala do Božića na Stradunu će nastupiti Gustafi, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Prljavo kazalište, Jinx, Neno Belan i Fiumensi te Natali Dizdar. Osim velikih koncerata petkom, živa glazba između kućica najavljena je utorkom, četvrtkom i subotom, dok će za vrijeme Adventa u Dubrovniku, svake nedjelje klapa Kaše izvoditi program tradicionalnih dubrovačkih kolendi i napjeva.

Posljednje pripreme su u tijeku, dubrovačka zimska čarolija može početi!