Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci 136 pregleda
Konferencija HGK u Vinkovcima:

'Poljoprivredno-prehrambena industrija ključ je razvoja istočne Slavonije'

Gabrijela Žalac
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Ministrica EU fondova Gabrijela Žalac najavila je da dva projekta navodnjavanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji uskoro trebaju biti potpisani

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore u Vinkovcima danas je održana konferencija pod nazivom Investicijski potencijal istočne Slavonije na kojoj je bilo riječi o projektima koji se provode ali i onim planiranim projektima.

Na konferenciji je nazočila i ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac koja je rekla kako je Preduvjet jačeg razvoja poljoprivredne proizvodnje u ovome dijelu Hrvatske je rješenje problema navodnjavanja poljoprivrednih površina. Najavila je kako dva projekta navodnjavanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji trebaju biti uskoro potpisani.

- S ta dva projekta značajno ćemo pridonijeti povećanju poljoprivredne proizvodnje jer bez navodnjavanja danas je jako teško govoriti o uspješnoj poljoprivredi. Poljoprivredno-prehrambena industrija ključ je razvoja istočne Slavonije ali i uspjeha projekta Slavonija Vlade RH - rekla je Žalac.

Dodala je i kada je riječ o gospodarstvu kako je osim oživljavanja već postojećih tvrtki, koje su u problemima, nužno iznaći i nove inovativne ideje koje trebaju kreirati sami poduzetnici.

- Po broju poduzetnika u 2015. godini Vukovarsko-srijemska županija se od 21 hrvatske županije nalazila na 17. mjestu. Prema ukupnom prihodu ova je županija na 8. mjestu ali od svih ukupnih problema koji nas tište najveći su negativni demografski pokazatelji i iseljavanje. Iz pet slavonskih županija odlazi tjedno i do 200 ljudi. bez državne pomoći, istočna Hrvatska teško da će stati sama na vlastite noge - rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.