Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Sporazum

Poljski Rzeszow postao grad prijatelj Splita

Rzeszow grad prijatelj Splita
Foto: Grad Split
Ovaj poljski grad tako je postao šesnaesti prijatelj Splita, prvi u mandatu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare

Sporazum o uspostavljanju prijateljstva između Splita i poljskog grada Rzeszowa potpisali su danas na svečanoj ceremoniji u Gradskoj vijećnici u Rzeszowu zamjenica gradonačelnika Grada Splita Jelena Hrgović i gradonačelnik Rzeszowa Tazusz Ferenc. Ovaj poljski grad tako je postao šesnaesti prijatelj Splita, prvi u mandatu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

andro krstulović opara Split Gradonačelnik ne odustaje od obnove monumentalne česme na Rivi

Potpisivanju sporazuma prethodile su prezentacije dvaju gradova koje je u ime domaćina održao zamjenik gradonačelnika Stanislaw Sienko, a ispred splitske delegacije savjetnik gradonačelnika Krešimir Budiša, priopćili su iz splitske gradske uprave.

Zamjenica Hrgović rekla je kako Rzeszow predstavlja vrijedan primjer na koji je način moguće razvijati se u okviru Europske Unije.

"U proteklih 10 godina zahvaljujući brojnim projektima Rzeszow je uspio napraviti veliki iskorak u infrastrukturnom smislu, provući strane investitore, povećati zaposlenost i privući nove stanovnike na način da je prosječna dob građana 39 godina. Povijesne veze s Poljskom, turistička usmjerenost prema Hrvatskoj kao i zajednički interes za razvoj IT i drugih tehnologija čini ovo prijateljstvo gradova pečatom daljnje suradnje i primjene primjera dobre prakse za razvoj na znanstvenom, kulturnom, turističkom i tehnološkom planu", rekla je Hrgović.

"Ovo je tek početak naše suradnje. Radujemo se budućem povezivanju gradova. Neke stvari ćemo rado prenijeti u naš grad. Vaša povijest je puno duža od naše i puna je lijepih trenutaka. Najveće blago našeg grada su visoka učilišta jer mladi ljudi onda ostaju u Rzeszowu i osnivaju obitelji. Radujemo se suradnji na tom i svakom drugom polju. Ali najviše vam zavidimo na moru", istaknuo je gradonačelnik Ferenc.

Žnjanski plato Split Uređuje se Žnjanski plato, kraj radova do polovice lipnja