Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Smanjivanje količine otpada u Zaprešiću je višegodišnja praksa

Popunjena ploha za odlaganje otpada iz 1962., gradi se nova za 8,8 milijuna kuna, 35 posto sufinancira je Fond za zaštitu okoliša

Foto: Grad Zaprešić
Procjenjuje se da će sanacija stare plohe stajati više od 30 milijuna kuna, a točni troškovi znat će se nakon izrade glavnog projekta

Na odlagalište otpada Novi dvori odlaže se miješani komunalni otpad isključivo s područja Grada Zaprešića i susjednih općina na kojima uslugu prikupljanja obavlja gradska komunalna tvrtka Zaprešić još od 1962. godine.

TRANSPARENTNOST Gradski proračun vidljiv svima

Briga za okoliš

Postojeća ploha, na kojoj se otpad odlaže zadnjih 60-ak godina, gotovo je potpuno popunjena. Zato se gradi nova ploha koja će se s 35 posto sufinancirati sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok će ostatak od 65 posto podmiriti Grad Zaprešić i okolne općine korisnice usluge prikupljanja otpada. Vrijednost projekta je 8,8 milijuna kuna.

Gradnjom nove plohe započet će odlaganje na njoj i prestat će odlaganje na postojećoj, što je jedan od preduvjeta za prijavu u fondove EU i sanaciju s konačnim zatvaranjem postojeće, stare odlagališne plohe.

TVRTKA ALIS D.O.O. OTVARA POGON U GOSPODARSKOJ ZONI Zaposlenje za 25 ljudi u Vukovaru

– Jedno od najvažnijih pitanja današnjice je briga za okoliš. Tako je Zaprešić jedini grad u županiji ishodio građevinsku dozvolu i krenuo u gradnju nove odlagališne plohe koja će omogućiti odlaganje otpada do otvaranja regionalnog centra za gospodarenje otpadom – rekao je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

Cjelokupni projekt iznimno je opsežan i za njegovu realizaciju neophodno je, ističu u Gradu, financiranje iz fondova EU. Procjenjuje se da će sanacija stare odlagališne plohe stajati više od 30 milijuna kuna, a troškovi će se točno znati nakon izrade glavnog projekta sanacije.

Novi spremnici za plastiku

Da se Zaprešić brine o urednijem i zdravijem okolišu pokazuje podatak da je u nove spremnike za odvojeno prikupljanje otpada uloženo 810.181 kuna, a od čega je 85 posto financirano iz fondova EU a preostalih 15 posto iz gradskih sredstava. Stiglo je novih 700 spremnika za odvojeno prikupljanje plastike. U prvoj fazi projekta sufinanciranog novcem Europske unije stiglo je 170, a pristići će još 2300 novih spremnika za prikupljanje papira te će tako broj novih spremnika biti 3170.

STADION Gradnja sportsko-rekreacijskog centra u Vukovaru

– Grad Zaprešić, kao jedinica lokalne samouprave, želi uspostaviti kvalitetan, postojan i ekonomski učinkovit sustav prikupljanja komunalnog otpada u skladu s načelima održiva razvoja, zaštite okoliša i gospodarenja otpadom – napominju u Gradu.

Sustav prikupljanja komunalnog otpada temeljen je na prikupljanju otpada koje stanovništvo odlaže u standardne posude veličine kojih se razlikuju ovisno o njihovim potrebama. Gradnja nove kasete za odlaganje razvrstanog otpada u skladu je s Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske.