Izbornik
Naslovnica Gradovi Garešnica
Katastarske izmjere u Garešnici

Postavljen je kartozid – pregled područja grada i središta

Foto: GAREŠNICA
Cijeli ovaj projekt vrijedi 2 milijuna i 375 tisuća kuna

U Garešnici je ovih dana postavljen kartozid, karta s pregledom područja grada i središta. Garešnica je među rijetkima u Hrvatskoj obnovila službenu evidenciju katastra i zemljišnih knjiga, istaknuo je Antonio Šustić, zamjenik glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave, pri otvaranju kartozida.

– Nakon katastarske izmjere osnovat će se nova zemljišna knjiga za promet nekretnina, planiranje i širenje grada. Dvije zone su već gotove, a treća bi trebala biti do kraja lipnja 2022. godine. Sredstva su osigurana putem zajma Svjetske banke. U Garešnici imamo jedan od 112 ureda u zemlji te ostvarujemo dobru suradnju s Gradom, s kojim smo otvorili i projekt izrade kartozida, kojih nema puno u državi – izjavio je Antonio Šustić.

Pri kraju je geodetska izmjera s ciljem  izrade katastra nekretnina i obnove zemljišnih knjiga, s čim se krenulo u rujnu 2019. Obuhvaća oko 800 hektara površine i više od tri tisuće katastarskih čestica u središtu grada. Riješene vlasničke strukture i usklađeno stanje u evidenciji i na terenu, omogućit će i nove projekte, istaknuo je gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija.

– Projekt je vrijedan 2,375.000 kuna, od kojih se na Grad Garešnicu odnosi 1,425.000, a ostatak od 950.000 kuna na Državnu geodetsku upravu. Morali smo ići na novu geodetsku izmjeru jer ćemo time dobiti izgrađen registar nekretnina i nove mogućnosti – kaže Josip Bilandžija.