Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Potpisan ugovor o sanaciji Karepovca

U prvoj fazi sanirat će se ono što je najkritičnije

Karepovac
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
U prvoj fazi, koja će trajati oko dvije godine, napravit će se dvije nove kazete koje će se koristiti u prijelaznom razdoblju dok se ne završi izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Lećevica

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u četvrtak je potpisao ugovor s predstavnicima vinkovačke tvrtke Eurco d.d. i splitske G.T. Trade o prvoj fazi sanacije splitskog odlagališta Karepovac, koja bi trebala trajati oko dvije godine.

Potpisivanju ugovora nazočio je i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš koji je rekao kako će se u prvoj fazi, koja uskoro počinje, sanirati ono što je najkritičnijemo jer je prioritet sigurnost građana.

"Odlučili smo u prvoj fazi sanirati ono što je najkritičnije kako bi se izbjegao strah od opasnosti da bi u slučaju požara, kakav je ovog ljeta bio u Splitu, to odlagalište moglo eksplodirati", dodao je.

U izjavi Hinu pojasnio je kako je prva faza sanacije Karepovca početak dugoročnog projekta cjelokupne sanacije tog odlagališta i načina upravljanja otpadom. U prvoj fazi, koja će trajati oko dvije godine, napravit će se dvije nove kazete koje će se koristiti u prijelaznom razdoblju dok se ne završi izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Lećevica koji bi trebao biti stavljan  u upotrebu za oko tri i pol godine, kazao je Ponoš.

Troškovi prve faze sanacije su oko 68 milijuna kuna, a od toga će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odgurati 34 milijuna kuna te dodatnih još oko 4,5 milijuna kuna za otkup čestica koje su neophodne za realizaciju sanacije, dodao je.

U drugoj sanacijskoj fazi Karepovca rješavat će se problem plinova, odnosno metana koji se pojavljuje na takvim područjima, a u trećoj fazi sanacije rješava će se problem ocijednih, odnosno otpadnih voda, najavio je Ponoš.

Istaknuo je kako je početak sanacije odlagališta Karepovac ujedno i početak rješavanja višedesetljetnog sigurnosnog, ekološkog, ali i estetskog problema Splita što je iznimno važno za razvoj turizma na splitskom području.

Gradonačelnik Krstulović Opara ocijenio je da je potpisivanje ugovora 'dobra vijest ne samo za Split'.

"Ovim ugovorom mi konačno iskoračujemo u zajednicu europskih zemalja koje se civilizirano odnose prema okolišu", rekao je Krstulović-Opara.

Ugovor o sanaciji potpisan je danas u Klisu, gdje je održan sastanak splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana sa svim gradonačelnicima i načelnicima općina na podruju županije.  Splitski gradonačelnik okupljenim  kolegama poručio je kako je nužno zajedničko rješavanje problema odlagališta u toj županiji.

"Godišnje se u Karepovac odloži oko 135.000 tona otpada, a od toga 60.000 tona odlože građani Splita dok preostale količine otpada na Karepovac odlaže 19 gradova i općina s područja Splitsko-dalmatinske županije," upozorio je Krstulović Opara.