Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Do kraja 2020. zatvorit će se dubrovačko odlagalište otpada

Potpisan ugovor za 1. fazu sanacije odlagališta Grabovica

Foto: Grad Dubrovnik
Ugovor za izvođenje sanacije odlagališta potpisali su gradonačelnik Mato Franković i Arsen Zoran Tonšić u ime izvođača radova, tvrtke G.T. Trade d.o.o. Split

Ugovor za izvođenje sanacije odlagališta komunalnog otpada Grabovica – prva faza, u vrijednosti 9,800.091 kunu plus PDV potpisali su dubrovački gradonačelnik Mato Franković, u ime Grada Dubrovnika i Arsen Zoran Tonšić, u ime izvođača radova, tvrtke G.T. Trade d.o.o. Split.

Povlačenjem sredstava iz fondova EU do višeg standarda u pedagoškim ustanovama Grad Dubrovnik u ovoj će godini energetski obnoviti dva vrtića i dvije osnovne škole

Planirani radovi obuhvaćaju rekonstrukciju građevina ulazno-izlazne zone te gradnju novih. Izgradit će se cisterna za tehnološku vodu, sabirni bazen za otpadne i pročišćene tehnološke vode, vaga te taložnik i separator ulja i masti za plato za pranje vozila. Također, sanirat će se kazete s odvodnjom te izgraditi obodni kanali i postaviti ograda. Povećat će se kapacitet laguna za procjedne vode te rekonstruirati postojeće i izgraditi nove prometne površine.

– Započinjemo ovu jako bitnu fazu sanacije Grabovice, a u konačnici idemo i u drugu fazu potpunog zatvaranja odlagališta, što bi trebalo biti do kraja 2020. godine – rekao je Mato Franković i naglasio da moraju voditi računa o tome kamo otpad dalje odlagati.

Digitalizacija Dubrovnik među najuspješnijim gradovima ispod 50 tisuća stanovnika po digitalnoj spremnosti

– Imamo lokaciju Ploča od Ministarstva zaštite okoliša, međutim do tada nećemo imati riješeno pitanje prometovanja do Ploča jer Pelješki most neće biti sagrađen. Nadam se da ćemo dobiti suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova, dakle dopusnicu da takva vrsta prijevoza može prelaziti državnu granicu i ponovno ulaziti u Republiku Hrvatsku. Lokacija budućeg Centra za gospodarenje otpada u Lučinom razdolju, na čemu radi Dubrovačko-neretvanska županija, bit će konačno rješenje za zbrinjavanje otpada – istaknuo je gradonačelnik Franković.

Arsen Zoran Tonšić iz tvrtke G. T. Trade rekao je da je ova tvrtka u tom poslu 15 godina i da je sanirala više od 70 odlagališta. Dodao je da sanacija neće smetati Čistoći pri dovozu otpada jer će uskladiti rad, onako kako su to radili i na ostalim poslovima sanacije.

Potpisan sporazum Grad Dubrovnik i dubrovačka bolnica gradit će senzorički park

Rok za dovršetak radova prve faze je šest mjeseci od dana uvođenja u posao, a radovi bi trebali započeti sredinom lipnja.