Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Povlačenjem sredstava iz fondova EU do višeg standarda u pedagoškim ustanovama

Grad Dubrovnik u ovoj će godini energetski obnoviti dva vrtića i dvije osnovne škole

1/4
Foto: Grad Dubrovnik
Djeca iz vrtića “Izviđač” već idu u druge vrtiće, a radovi na zgradi vrijedni su gotovo 3 milijuna kn

Grad Dubrovnik sredinom svibnja kreće s radovima na energetskoj obnovi zgrade vrtića “Izviđač”. Ugovor za izvođenje radova, vrijedan 2,985.952 kune s PDV-om potpisali su gradonačelnik Mato Franković te u ime zajednice ponuditelja Miho Klečak. Izvođači radova, ZP Capitalis d.o.o., Crivac d.o.o. i Markov-trade d.o.o., obvezali su se da će radove završiti 150 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao.

Digitalizacija Dubrovnik među najuspješnijim gradovima ispod 50 tisuća stanovnika po digitalnoj spremnosti

Ušteda na režijama

– Veliki dio sredstava Grad Dubrovnik osigurao je iz fondova EU, čak 2,107.155 kuna, i to 1,040.665 kuna od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja RH i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te još 1,066.489 kuna Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Važno je da smo uspjeli osigurati bespovratna sredstva i uz tu pomoć raditi na dizanju standarda u našim vrtićima i školama. Važan nam je i rok izvođenja radova te se nadamo da neće biti kiše i da će se radovi završiti u roku, kako bismo mogli nastaviti s ostalim radovima koji se planiraju. Vrtić je već iseljen i sve je spremno za početak radova – rekao je Franković u prigodi potpisivanja ugovora.

Foto: Grad Dubrovnik

Ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustać kazala je da su jako sretni zbog energetske obnove te da se nadaju da će radovi biti završeni na vrijeme, kako bi se djeca, koja su raspoređena u vrtiće “Pile”, “Palčica” i “Lapadski dvori”, mogla vratiti u prostore svog vrtića.

Radovi će obuhvatiti zamjenu vanjske stolarije na novoj i staroj zgradi vrtića te dodatno toplinsko izoliranje vanjskih zidova i stropa nove zgrade vrtića. Postojeći toplovodni sustav grijanja zamijenit će se elektro kotlovima, ugradit će se novi sustav za grijanje i hlađenje s pomoću dizalica topline, što će u konačnici rezultirati smanjenom potrošnjom energije i smanjenom emisijom ugljikovog dioksida.

dubrovnik Predstava 'Suton' premijerno prikazana u kazalištu Marina Držića

Planiranom investicijom znatno će se povećati energetska učinkovitost zgrade gradskog vrtića i smanjiti izdaci za utrošak energije te podignuti kvaliteta infrastrukture predškolskog odgoja.

“Izviđač” nije jedini vrtić koji će se energetski obnoviti. Grad Dubrovnik uskoro kreće s izvođenjem radova na energetskoj obnovi zgrade vrtića “Ciciban”, vrijednih 1,205.270 kuna, od čega je nešto više od milijun kuna osigurano iz bespovratnih sredstava EU. Ugovor o izvođenju ovih radova Franković je potpisao s Damirom Blaževićem, u ime izabranog ponuditelja, trgovačkog društva Lapad Graditelj d.o.o.

Foto: Grad Dubrovnik

Grad je osigurao više od milijun kuna bespovratnih sredstva EU za ovu energetsku obnovu, i to ugovorima sklopljenim s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 527.169 kuna te dodatnih 490.667 kuna sukladno odluci Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Grad Dubrovnik u ovoj godini kreće i s energetskom obnovom dviju velikih osnovnih škola, Marina Držića i Ivana Gundulića. Ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi zgrade OŠ Ivana Gundulića početkom mjeseca potpisali su dubrovački gradonačelnik Mato Franković te u ime izabranog ponuditelja direktor Alfaplan građenja d.o.o. Mato Butijer. Energetska obnova škole vrijedna je 7,536.308 kuna, a izvođač se obvezao završiti radove 360 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao.

intermodalni urbani centar Grada Dubrovnika Gruž postaje novi gradski centar, gradit će se tuneli, prometnice, lučki terminal...

Obnova Sportske dvorane

Ujedno, pripremljen je projekt energetske obnove Sportske dvorane, vrijedan više od 20 milijuna kuna, te se čeka natječaj za sredstva EU za ovaj projekt.

Gradonačelnik Franković u ime Grada potpisao je i ugovor za energetsku obnovu Osnovne škole Marina Držića koja je vrijedna 606.250,79 kuna (uključujući PDV), a investicija se sufinancira bespovratnim sredstvima fondova EU u iznosu od 42%. U ime zajednice ponuditelja ugovor o izvođenju radova potpisao je Miho Klečak. Izvođač se obvezuje radove završiti u roku od 150 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao. Grad Dubrovnik ujedno priprema i drugu fazu energetske obnove OŠ Marina Držića s obzirom da prvom nije obuhvaćena cijela škola.

Foto: Grad Dubrovnik

Istraživanja Radovi na Gundulićevoj poljani gotovi do Uskrsa