Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Istraživanja

Radovi na Gundulićevoj poljani gotovi do Uskrsa

Foto: Grad Dubrovnik
Ispod Gundulićeve poljane nalaze se ostaci građevina koji datiraju u povijest prije velikog potresa 1667., pročelni zid ulice i ranija popločanja, što je nađeno i tijekom prethodne obnove dijela poljane 2015.

Na Gundulićevoj poljani u tijeku je nastavak obnove dijela pločnika kao i arheoloških istraživanja ispod poljane. Radove sanacije vrijedne 315.320 kuna izvodi ugovorni izvođač Grada Dubrovnika za obnovu pločnika u staroj gradskoj jezgri, tvrtka Građevinar Quelin d.d. iz Dubrovnika.

intermodalni urbani centar Grada Dubrovnika Gruž postaje novi gradski centar, gradit će se tuneli, prometnice, lučki terminal...

Zbog što manjeg ometanja svakodnevnog života Dubrovčana, radovi su podijeljeni u faze.

U ovoj fazi radova otvoreno je oko 100 četvornih metara pločnika, a nakon istraživanja, pločnik će se sanirati tako da će se nastojati očuvati što više starih ploča, sukladno smjernicama Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Radovi na ovom dijelu bit će završeni do 21. travnja, nakon čega je nastavak obnove predviđen za jesen, po završetku turističke sezone. Grad Dubrovnik osigurao je za 2019. godinu 800.000 kn za sanaciju i obnovu pločnika u staroj gradskoj jezgri.  

U sklopu Festivala znanosti Prekrasan planetarij postavljen u Gimnaziji Dubrovnik

Riječ je o arheološki iznimno zanimljivom prostoru. Ispod Gundulićeve poljane nalaze se ostaci građevina koji datiraju u povijest prije velikog potresa 1667., pročelni zid ulice i ranija popločanja, što je nađeno i tijekom prethodne obnove dijela poljane 2015. Popločanja su bila od opeke, složena na riblju kost, kao što su srednjovjekovne razine ulica u Dubrovniku. Ulica se pružala u smjeru sjever-jug.

Na dijelu koji se trenutačno sanira prije potresa bile su smještene stambene zgrade.

U iskopima je trenutačno vidljiv austrijski kanal iz 19. stoljeća, kao i obrisi pročelnog zida. Očekuje se pronalazak gospodarskih objekata koji su bili u prizemlju te dubrovačkog odvodnog kanala uz palaču Ranjinu. Iskopi se rade do jednog metra dubine, a arheološka istraživanja potrajat će još desetak dana. 

Sanacija oštećenja na krovovima unutar stare jezgre nastalih zbog orkanske bure dubrovnik Sanacija oštećenja na krovovima unutar stare jezgre nastalih zbog orkanske bure Snažne promjene u razvoju sportske infrastrukture u Dubrovniku Rekonstrukcija teniskih terena u Lapadu vrijedna je 9,5 milijuna kuna