Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
intermodalni urbani centar Grada Dubrovnika

Gruž postaje novi gradski centar, gradit će se tuneli, prometnice, lučki terminal...

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Potrebni dokumenti trebali bi se izraditi u iduće dvije godine i bit će osnova za prijavljivanje projekta na fondove EU

Projektni prijedlog budućeg intermodalnog urbanog  centra Grada Dubrovnika, koji obuhvaća prostor od Batahovine do Robne kuće Minčeta, predstavljen je predstavnicima Jaspersa - partnerstva za tehničku pomoć Europske komisije te predstavnicima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Riječ je o viziji razvoja novog urbanog centra Grada uz modele rješavanja prometnog sustava, koji bi uključivao i ‘park and ride’ sustav, okretanje smjera prometa, stvaranje pješačkih zona i ozelenjivanje pojedinih dionica.

U sklopu Festivala znanosti Prekrasan planetarij postavljen u Gimnaziji Dubrovnik

Nove atrakcije

Cilj je stvoriti prostor ugodnijeg življenja i omogućiti jednostavniji život građanima, sa svim potrebnim sadržajima. Gruž s područjem luke transformirao bi se u novi gradski centar, s novom ponudom za građane i turiste te riješenim prometnim pitanjem. Namjera je gradske uprave ovaj zahtjevni projekt financirati sredstvima Europske unije.

Predstavnici Europske komisije bili su izrazito zadovoljni idejom te su je ocijenili prihvatljivom za financiranje u budućem operativnom programu EU za razdoblje 2021. - 2027. Dogovoreni su i redoviti koordinacijski sastanci, na kojima će se s predstavnicima Ministarstva i Jaspersa u iduća četiri mjeseca usuglasiti konačni sadržaj projekta i definirati sva potrebna projektna dokumentacija. Potrebni dokumenti trebali bi se izraditi u iduće dvije godine i bit će osnova za prijavljivanje projekta na fondove EU.

Dubrovnik visok plasman Promotivni film 'Dubrovnik Riviera' osvojio drugo mjesto na najvećem svjetskom turističkom sajmu u Berlinu

Projekt intermodalnog urbanog centra predstavlja viziju razvoja ovog dijela grada, ali i rješavanje cjelokupnog prometnog problema. Prometna rješenja će uključivati gradnju novog tunela, novih pristupnih prometnica, novog ulaza u Grad, a obuhvatit će i veliki dio Luke. Naime, predviđen je projekt novog lučkog terminala za prihvat brodova na kružnim putovanjima na Batahovini. Tu je i niz javnih i društvenih sadržaja koji nedostaju građanima Dubrovnika, poglavito kulturnih sadržaja, ali i novih atrakcija namijenjenih turistima, i onima na kružnim putovanjima i onima koji su ovdje stacionirani.

Foto: Grad Dubrovnik

Osim toga rekonstruirat će se postojeći dijelovi Gruža, poput tržnice i parkova, te urediti nova pješačka zona koja će izmijeniti vizuru Gruža i cijelom Gradu dati nove sadržaje. Oni će, uz postojeće, biti nova, alternativna ponuda koja bi u konačnici trebala rasteretiti opterećenje povijesne jezgre Dubrovnika.

Četiri tisuće putnika stiglo u Dubrovnik novim kruzerom Costa Venezia dolaze gosti iz Kine, SAD-a, Koreje... Četiri tisuće putnika stiglo u Dubrovnik novim kruzerom Costa Venezia

Projekt poduprla i Vlada

Podsjetimo, na sjednici održanoj 1. veljače u Kneževu dvoru ovaj program poduprla je i Vlada Republike Hrvatske zaduživši nadležno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture da razmotri moguće modele financiranja te da, u suradnji s Gradom Dubrovnikom, pokrene pripremne aktivnosti.