Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
dubrovnik

Predstava 'Suton' premijerno prikazana u kazalištu Marina Držića

Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Riječ je o drami, ali za neka lica i tragediji, opisane kroz odnos majke i kćeri. Majka fanatično želi ostati u vremenu koje je davno prošlo pa zatire svoje kćeri

Premijera predstave "Suton" Ive Vojnovića u režiji Ivice Boban održana je u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića kao četvrti ovosezonski premijerni naslov te kazališne kuće.

Za nadolazeći blagdan u Dubrovniku se nudi pregršt događaja po svačijem ukusu Uskrs u Primorju, festival Aklapela te jedna od najatraktivnijih utrka na svijetu...

Redateljica Boban izjavila je kako joj je bila izuzetna čast prihvatiti poziv ravnatelja dubrovačkog kazališta Paola Tišljarića da radi Vojnovićev dramski tekst sa sjajnim glumcima i izuzetnim suradnicima u izvanrednoj atmosferi.

- Komad je vrlo izazovan i težak. Svi misle da znaju kako to treba igrati. Zahtjeva od glumaca veliku koncentraciju i umješnost igre i glumačke transformacije - istaknula je Boban.

Naglasila je da je tekst, iako je radnja smještena trideset godina nakon pada Dubrovačke Republike, još uvijek u svom dubljem značenju vrlo suvremen.

hitne službe U Dubrovniku dodjeljene nagrade '112 Awards': Nagrađeni spasioci tajlandskih dječaka

- Riječ je o drami, ali za neka lica i tragediji, opisane kroz odnos majke i kćeri. Majka fanatično želi ostati u vremenu koje je davno prošlo pa zatire svoje kćeri - rekla je Boban.

Napomenula je da Vojnović sa svojim djelima "Ekvinocij", "Dubrovačka trilogija" i "Maškarate ispod kuplja" predstavlja vrh hrvatske dramske književnosti.

- Vojnović je utro put modernom dramskom pismu u Hrvatskoj. To je toliko vrijedno da mislim da bi Vojnovića trebalo stalno igrati u teatrima, iako se to, nažalost, ne događa, posebno u Zagrebu - rekla je Boban.

Na rekonstrukciju neobnovljenih triju lađa otpada  21,078.941 kuna Radovi na prvom projektu EU napreduju Obnova i opremanje kompleksa Lazareti teku punom parom

Glumačku podjelu čine Izmira Brautović, Mirej Stanić, Glorija Šoletić, Nika Lasić, Srđana Šimunović, Hrvoje Sebastijan, Branimir Vidić, Mijo Jurišić i Zdeslav Čotić. U autorskom timu predstave su Ivica Boban (redateljica), Marin Gozze (scenograf), Doris Kristić (kostimograf), Damir Šimunović (skladatelj), Vesna Kolarec (oblikovateljica svjetla), Ivan Lušičić Lik (oblikovatelj video projekcija) i Srđana Šimunović (jezična savjetnica/ asistentica redateljice).

Reprizne izvedbe predstave "Suton" bit će 25. i 26. travnja.

U sklopu Festivala znanosti Prekrasan planetarij postavljen u Gimnaziji Dubrovnik