Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Samobor

Potpisan ugovor za razvoj odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda

Potpisan ugovor za razvoj odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda
Foto: Samobor
Vrijedan je oko 400.000 eura, a ova faza projekta obuhvaća izradu idejnog rješenja spoja aglomeracije Samobor na Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Zaprešić te glavnog odvodnog otvorenog kanala do Save

Potpisan je novi ugovor o izradi dokumentacije za projekt razvoja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Samobor.

Zajednica ponuditelja

Investitor je Odvodnja Samobor, a ova faza projekta obuhvaća izradu Idejnog rješenja spoja aglomeracije Samobor na Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Zaprešić, Idejnog rješenja glavnog odvodnog otvorenog kanala (GOK) do Save s rješenjem čvora GOK – Kanal Gradna, Studije izvodljivosti i Aplikacijskog paketa za sufinanciranje iz sredstava Europske unije.

Ugovor vrijedan gotovo 400.000 eura sklopljen je sa zajednicom ponuditelja koju čine PRONING DHI, DVOKUT-ECRO, IDT i PRONGRAD BIRO. Rok za izradu dokumentacije je 18 mjeseci. S predstavnicima navedenih tvrtki ugovor je potpisao direktor Odvodnje Samobor, Antonio Širanović. Iz nacionalnih sredstava sufinancirat će se 85 posto troškova projektiranja, za što je Odvodnja Samobor sklopila ugovor s Hrvatskim vodama, dok će preostalih 15 posto financirati Odvodnja. Da bi se zadovoljili uvjeti za sufinanciranje iz europskih fondova, na 628 zemljišnoknjižnih čestica kojima će prolaziti kolektori javne odvodnje riješeni su imovinsko-pravni odnosi s više od 1000 vlasnika i suvlasnika. Projektom dogradnje, rekonstrukcije i modernizacije sustava javne odvodnje povećat će se kvaliteta života građana grada Samobora, smanjiti onečišćenja okoliša te poboljšati kontrola i upravljanje sustavom javne odvodnje.

Potpisivanju ugovora nazočili su gradonačelnica Petra Škrobot i njezin zamjenik Petar Burić.

– Nažalost, kasni se s projektom zbog zaostataka iz nekih prijašnjih vremena, no ključno je da je ugovor potpisan i da se kreće u projektiranje. Pokušavamo nadoknaditi propušteno i reagiramo što brže možemo i zato na angažmanu zahvaljujem direktoru Odvodnje. Dosta toga ne ovisi o nama i nadam se da nećemo imati problema na višim razinama te da ćemo nadoknaditi propušteno – istaknula je gradonačelnica. Direktor Odvodnje Antonio Širanović također je iskazao zadovoljstvo što je potpisan ugovor koji je važan korak u realizaciji projekta rekavši kako se nada što bržem završetku izrade projekta, nakon čega slijedi prijava na europski natječaj te izgradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Samobor.

– Moramo iskoristiti sve trenutačne mogućnosti, kako bismo nadoknadili sve ono što je propušteno prijašnjih godina – zaključio je Antonio Širanović.

Tim iskusnih projektanata

U ime zajednice ponuditelja, Dražen Navratil istaknuo je kako postoji povijest događanja u Samoboru zbog koje se kasni s projektom.

– Drago mi je da sada imamo vašu potporu i vjerujem da će se to reflektirati kroz uspješnu suradnju. Vjerujem da će naš tim iskusnih projektanata, koji iza sebe ima niz projekata, kvalitetno i brzo odraditi posao. Spomenuli ste i druge okolnosti, koje ovise o državnoj i europskoj razini, no i tu imamo bogato iskustvo i vjerujem da će projekt biti uspješno realiziran – istaknuo je Dražen Navratil.

Počasnim građaninom imenovan je brigadni general u miru Rudi Stipčić, nagrade za životno dobili su nastavnik Ivan Vlainić te HGSS-ovac Vladimir Novak. Plaketu je dobila i Anastazija Novoselec, legenda Dolca Središnji dio proslave bio je u Kinu Samobor "Samobor stoji na ramenima starih majstora i dobrih gospodara" MEĐUNARODNA AKCIJA Leopold i Šikić bili su dio tima koji je u složenoj akciji nakon pet dama s 1000 metara dubine izvukao iskusnog speleologa Marka Dickeya kojemu je pozlilo Romanu Leopoldu i Luki Šikiću priznanje zbog odvažnosti i požrtvovnosti Odlikovani HGSS-ovci koji su spašavali američkog speleologa u Turskoj DVODNEVNA FEŠTA Na poziv Samoborske narodne garde, koja ove godine obilježava 10. obljetnicu djelovanja (na slici), u mimohodu će sudjelovati oko 20 povijesnih postrojbi, a posjetitelje će oduševiti i kotlovina Hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. poveljom proglasio Samobor slobodnim kraljevskim gradom Samobor slavi 781. rođendan uz kotlovinu i Tonyja Cetinskog