Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
Sisački proračun za 2017.

Potpora za novorođenčad 2000 kuna, uz knjige besplatan i pribor

Sisačko Gradsko vijeće
Foto: Danijel Prerad
Proračun je veći za 8 milijuna kuna nego ovogodišnji, a uz brojne građevinske investicije osnovnoškolcima će se uz udžbenike osigurati i bilježnice i školski pribor

Proračun Grada Siska za 2017. godinu iznosit će 247,8 milijuna kuna što je za oko 8 milijuna kuna više od proračuna za ovu godinu, odlučilo je tako uz 14 glasova za i šest protiv Gradsko vijeće Siska.

- Jedan od razloga povećanja proračuna za sljedeću godinu su planirana sredstva iz EU fondova u iznosu od 34,4 milijuna kuna koja su namijenjena za izgradnju ceste Svinjičko – Gušće, rekonstrukciju Zvonimirove ulice i izgradnju prilazne ceste CRS Kolodvor, izgradnju DVD-a Topolovac te za dodatna ulaganja na građevinskim objektima kao što su Holandska kuća i Centar kreativnih industrija – Kreativni inkubator Sisak - rekla je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.

Pojedinačno najveća stavka u proračunu za 2017. godinu je 23 milijuna kuna "teška" Ledan dvorana na Zibelu, čime će tamošnje klizalište napokon biti natkriveno.

Novac preraspodjelili po želji građana

- Natječaj za javnu nabavu je gotov i vrlo brzo ćemo pristupiti potpisivanju ugovora u iznosu od 23 milijuna kuna s PDV-om. Od tog iznosa 9,8 milijuna kuna čine HBOR-ova kreditna sredstva, dok će se ostatak osigurati iz proračuna, iz sredstava komunalne naknade – najavila je gradonačelnica.

Obzirom da je predviđena nabava za klizalište vrijedna 25 milijuna kuna, na samoj sjednici Vijeća odlučilo se s "viškom" novca od dva milijuna kuna pojačati neke stavke za koje su se sami građani putem aplikacije "Moj proračun" izjasnili kako bi trebale biti veće. 

- Tako će potpora za novorođenčad u 2017. godini iznositi 2.000 kuna, besplatnim školskim udžbenicima koje trenutno dobiva oko trećina sisačkih osnovnoškolaca dodat ćemo i besplatne bilježnice i pribor, a roditelji djece koji imaju 500 kuna više prihoda po članu obitelji od određenog minimuma će ostvariti pravo na 50 posto troška za udžbenike. Školskim kuhinjama ćemo osigurati dodatna sredstva radi podizanja standarda, odnosno kvalitete dječjih obroka – istaknula je Kristina Ikić Baniček.